Шефовете на Районните здравно-осигурителни каси (РЗОК)ще бъдат освобождавани, ако не

...
Шефовете на Районните здравно-осигурителни каси (РЗОК)ще бъдат освобождавани, ако не
Коментари Харесай

Почва грандиозна проверка на леченията в чужбина, уволняват здравни шефове за лоши бюджети

Шефовете на Районните здравно-осигурителни каси (РЗОК)ще бъдат освобождавани, в случай че не се оправят с ръководството на бюджетите си. Това предложение е направил новият шеф на Националната здравноосигурителна каса доктор Дечо Дечев по време на първото съвещание на Надзорния съвет на НЗОК след избора му за поста, написа " Труд ".

“Когато даден район има съответен бюджет за дадената активност, самият шеф ще си наложи регулацията. Той ще вижда това, което виждаме и ние, сяда и реагира”, декларира доктор Дечев. И добавя, че по този начин шефовете на РЗОК ще носят “персонална отговорност”.

От оповестената стенограма на уеб страницата на НЗОК излиза наяве, че по време на съвещанието шефът на касата показва, че близо 40 % от пациентите от страната идват да се лекуват в София, а разноските им за лекуване се покриват от Софийската здравно-осигурителна каса (СЗОК). “Ако променим нещата и за тези хора, които са от вън заплащанията не идват от СЗОК, а идват от района, от който той е пристигнал, примерно идва пациентът от Видин в София и сега му заплаща софийската каса, а не видинската. В смисъл софийската каса ще си вземе сумата по пътеката за пациента от Видин и тогава шефът на касата във Видин ще си направи регулация по какъв начин този пациент стига от Видин в София, като ги прескача”, споделя доктор Дечев.

Така той предлага от идната година парите действително да следват пациента. “РЗОК, която е изпълнила активността си прихваща суми. И този механизъм е безусловно транспарантен. И към този момент е лична отговорността на шефа на РЗОК да се оправи. Той си урежда вътре реда, той си следи посоки и т.н”, отбелязва доктор Дечев. Управителят на НЗОК е изискал и информация от 2012 година до в този момент за всички лица, на които е платено лекуването в чужбина. По думите му проверката за 6-годишния интервал би трябвало да покаже и междинна дълготрайност на живота като за задачата ще се търсят данни и от ГРАО. “Да забележим като е бил в чужбина по-късно каква му е преживяемостта. И да видиш н

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР