Шефовете на работодателските организации се сдърпаха на тема трябва ли

...
Шефовете на работодателските организации се сдърпаха на тема трябва ли
Коментари Харесай

Работодателите се сдърпаха за бойкота на австрийските стоки

Шефовете на работодателските организации се сдърпаха на тематика би трябвало ли България да бойкотира австрийските артикули в отговор на пречките, които основава Австрия за пълноправното ни участие в Шенген, написа " Сега ". Заради ветото на Австрия страната ни получава достъп до шенгенското пространство единствено по въздух и по вода, само че не и по сухопътни граници.

Председателите на БСК и БТПП остро опонираха по време на конференция на сътрудника си Васил Велев, който оглавява АИКБ, и който за следващ път прикани страната ни да спре да купува австрийски артикули.

" Приемането на България в шенгенското пространство по въздух и вода може да се счита за триумф, единствено в случай че бързо се последва от приемане и по суша. Ако това се забави, ще е неуспех. Защото една година по суша е повече от 10 години по въздух и вода. Без Шенген по суша няма свободно придвижване на артикули. България би трябвало да покаже на Австрия, че тя е на неверната страна. Ако има спад на оборотите на австрийските компании, това ще ги насърчи дружно да потърсим решение на този въпрос ", сподели Велев.

Според ръководителя на БТПП Цветан Симеонов налагането на наказания за австрийския бизнес е неконструктивно, тъй като ще се отрази отрицателно на вложенията в България. " Търговските войни не водят до добър резултат ", сподели Симеонов и изясни, че в действителност по-голямата опасност е била ветото на Нидерландия, което за наслада е преодоляно.

Шефът на БСК Добрин Митрев също опонира на апелите на Велев за протест на австрийските артикули. " Не мога да си показва, че може да откажем да купуваме електрическа енергия ", сподели той, имайки поради, че австрийската ЕVN, доставя с електрическа енергия цяла Югоизточна България. Митрев много внезапно се обърна към Велев, който понечи да се изясни, с думите: " Аз не ви прекъсвах, господин Велев ". Според БСК борбата за Шенген би трябвало да се води на полето на политиката и дипломацията.

Въпреки разменените искри ръководителят на АИКБ Васил Велев не се отхвърли от позицията си. Той даже прикани България да постанова несъгласие на разнообразни австрийски начинания в границите на Европейски Съюз. Нещо повече - Велев предложи страната ни да накаже Австрия като вкара въпреки всичко спомагателна такса за директния транспорт на съветски газ.

Припомняме, че ръководещите доста бързо се отхвърлиха от спомагателното таксуване на преноса на съветския газ, откакто Унгария и Австрия заплашиха, че няма да поддържат влизането на страната ни в Шенген.

Иначе днешната конференция на четирите работодателски организации - АИКБ, БТПП, БСК и КРИБ, бе във връзка показване на целите им за 2024 година

Трите основни цели на страната ни съгласно бизнеса би трябвало да бъдат пълноправно участие в Шенген още тази година, участие в еврозоната през 2025 година и участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз през 2026 година, разгласи шефът на КРИБ Кирил Домусчиев.

Работодателските организации и тази година чакат решение на остарели проблеми. Сред тях са облекчение на процедурите по импорт на работна ръка от трети страни, понижаване на административната тежест, смяна в определянето на такса боклук за компаниите, обезщетения при скок на цените на тока и промени в държавния енергиен бранш.

Тази година бизнесът чака да бъде поправен метода на установяване на минималната заплата, тъй като съгласно работодателите признатата преди година наредба тя да е половината от междинната заплата в страната е в нарушаване на европейските наставления.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР