Шефовете на дирекции в Държавен фонд Земеделие масово са си

...
Шефовете на дирекции в Държавен фонд Земеделие масово са си
Коментари Харесай

Фонд "Земеделие" опустя след арестите

Шефовете на дирекции в Държавен фонд " Земеделие " всеобщо са си взели болнични след обиските и арестите предходната седмица, когато бяха задържани шестима души, измежду които и зам.-шефът на фонда Калоян Костадинов. Спецакцията в ДФЗ бе във връзка със злоупотреби с евросубсидии на фирми, свързани с предприемача Миню Стайков.

От общо 23-ма началници на дирекции 20 отсъстват, открил в петък новоназначеният глава на фонда Васил Грудев. Грудев оглави ДФЗ точно в петък, откакто предшественикът му Живко Живков бе освободен от поста " по персонални аргументи ". Заедно с Живков си потегли и заместникът му Калоян Костадинов, който се оказа измежду задържаните при спецакцията, след това бе освободен, а накрая самичък подаде оставка.

" Надявам се, че тази обстановка, която докара и до огромно стресиране у чиновниците, ще бъде преодоляна с най-бързи темпове ", разяснява в понеделник новият изпълнителен шеф на фонд " Земеделие " пред Нова тв. Той не разяснява " епидемията " измежду висшите служители, излезли в болнични, но призна, че е шокиран от кадровата рецесия, която е заварил в институцията. Но горещо похвали освободения зам.-директор Калоян Костадинов (бил изключителен професионалист, съвестен и почтен експерт), като разясни, че няма визия защо е бил упрекнат. Това се случи в понеделник сутринта, а единствено часове по-късно стана ясно, че Грудев изненадващо е върнал Костадинов на работа във фонда, само че на по-предния му пост - началник на основната дирекция " Договаряне ".

" Мястото му на шеф се пази, защото е бил на изборна служба – зам.-директор. В мярката му се споделя, че не се изисква премахване от каквато и да е служба, т.е. няма  проблем ", изясни индиферентно Грудев пред сайта  " Агри.БГ ".

Положението с фрагментите към този момент се нормализира и поболелите се шефове на дирекции са на работа от новата седмица - с изключение на двама, които употребили годишните си отпуски. Това дадоха отговор от ДФЗ на въпросите на " Сега " има ли парализа в работата поради всеобщите отсъствия. " ДФЗ действа обикновено, като по никакъв метод не е нарушен работният развой. Криза в управлението няма. Изпълнителният шеф Васил Грудев се срещна със чиновниците и показа своята визия за ръководство и нормализиране на работния темп ", увериха от пресслужбата на фонда.

По мотив на задържания по-дребен чиновник, който се движел с брониран мерцедес и е раздал заеми за 1.8 млн. лева, Васил Грудев сподели, че тези разкрития са " безусловно шокиращи " и необясними. Чиновникът бил в отдел " Оторизация на заплащанията " на ниско експертно равнище и не бивало да " слагаме под общ знаменател " всички, които се трудят в ДФЗ - над 1500 чиновници, разясни пред " Нова " новият началник на фонда.  Той даде обещание да вземе ограничения за излекуване, за по-голяма бистрота и за " цялостна електронизация " на системите, както и създаване на съвременен колцентър, с цел да се усъвършенства връзката сред бенефициентите с специалистите в ДФЗ. 

Въпреки очевидната бъркотия от фонда не се тормозят от закъснение на планове и заплащания към земеделските производители. До края на годината щяло да се работи " по стегнат график ", който е обвързван с погашение на средствата от Програмата за развиване на селските региони и от схемите за директни заплащания на повърхност, обявиха от ДФЗ.

 

" КОРЕКЦИИ "

Само 600 хил. лв. от общо 10 млн. лева. са върнати засега от собственици на къщи за посетители, финансирани по европроекти, които не били използвани по предопределение. От над 700 къщи, построени с европейски средства, тествани бяха единствено 288, а доказателства за това, че парите не са употребени по предопределение, имало едвам при 15 от тях. Сред тях е и имението на някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев. Не е ясно дали са връщани пари за този обект. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР