Шефовете, източили Здравна каса-Пловдив с над 1,1 млн. лв., остават

...
Шефовете, източили Здравна каса-Пловдив с над 1,1 млн. лв., остават
Коментари Харесай

Шефовете, източили от Здравна каса-Пловдив над 1,1 млн. лв., пробваха да се измъкнат от ареста, но не ги огря

Шефовете, източили Здравна каса-Пловдив с над 1,1 млн. лева, остават в ареста. Това реши Апелативен съд-Пловдив. Днес доктор Иван Деспотов, шеф на дирекция в Здравната каса, и Влади Манев, началник-отдел „ Контрол на аптеки “, апелираха мярката си за неотклонение.

Адвокатът на Деспотов Зоя Тошкова репликира държавното обвиняване и сподели, че документът, открит в клиента ѝ, в който е имало ЕГН-та на хепатитно заболели, не може да бъде доказателство за това, че са издавани двойни предписания и е окрадена здравната каса.

Прокуратурата обаче отвърна и съобщи, че графологичната експертиза е посочила, че почеркът и подписът са точно на доктор Деспотов.

Адвокат Тошкова сподели още, че другият обвинен – аптечният необут Иван Александров, доста услужливо е дал показания, хвърляйки виновността върху Деспотов и Манев. Иван Александров е с мярка „ парична гаранция “.

По време на мярката стана ясно, че другият арестуван - Влади Манев, отхвърля всякаква виновност. Въпреки че в краката на Манев, в колата, в която се е качил, са открити 20 бона, а в багажника 30 хиляди лева, шефът на отдел „ Контрол на аптеки “ твърди, че е бил на заведение. Излизайки от него, се е качил в автомобила на шефа си Деспотов и незабавно по-късно служителите на реда са го извадили и арестували.

Припомняме, че преди към седмица скандал разтресе страната. Бяха задържани четирима, взели участие в незаконна скица за източването на Здравна каса-Пловдив. Двама от тях – аптечният необут Иван Александров и медиаторът при договорката, който е бил и шеф на дружествата-фантом, са на независимост с парична гаранция.

По време на днешната мярка юрист Тошкова акцентира, че над и под Деспотов и Манев е имало и други контролни органи и софтуерна система, която би трябвало да следи и да засече нарушаванията.

Извън правосъдна зала апелативният прокурор Иван Даскалов сподели, че има служителка на Здравна каса-Пловдив, която в качеството си на очевидец е дала показания, че шефът ѝ постоянно ѝ е давал пари за напредване на разнообразни документи. Към момента, обаче, няма обвиняване към тази жена.

Схемата с подправените предписания е работила от към една година. През това време са източени над 1,1 млн. лева като един път хепатитно болните са взимали действително медикаментите си, а по-късно на тяхно име, без те да подозират, посредством аптеки-фантом са били издавани подправени предписания и са прибирани пари от здравната каса. Едно лекарство за хепатитно болен коства сред 25 и 30 хиляди лева на месец.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР