Шефкет Чападжиев бе награден с почетния знак Златна лаврова клонка“

...
Шефкет Чападжиев бе награден с почетния знак Златна лаврова клонка“
Коментари Харесай

Шефкет Чападжиев получи почетен знак „Златна лаврова клонка“ в Чикаго

Шефкет Чападжиев бе награден с почетния знак „ Златна лаврова клонка “ – най-високото отличие на Министерството на вътрешните работи, излиза наяве от известие на ведомството.
Почетното отличие му е било връчено от генералния консул на България в Чикаго Иван Анчев, от името на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Наградата му е присъдена за цялостната му родолюбива активност, оказваната поддръжка на българските жители в региона на Чикаго, както и за безспорния му принос за запазване на българската просвета и еднаквост и във връзка неговия 80-годишен празник.

Шефкет Чападжиев е изтъкнат бизнесмен, човеколюбец и покровител на българската общественост в региона на Чикаго. Роден е на 24 април 1939 година в Мадан. Напуска незаконно България през 1963-та.
Година по-късно идва в Съединени американски щати и се открива в Чикаго, където живее и до през днешния ден. През годините Чападжиев се утвърждава като един от стожерите на българската общественост в Съединени американски щати. Той е измежду донорите на две от българските църкви в града – „ Света София “ и „ Свети Иван Рилски Чудотворец “.
В средата на 90-те години на ХХ в. открива със свои средства първия български културен и информативен център в Чикаго. Финансира също основаването на първия български вестник в града – вестник „ България “.
В началото на тази година родопчанинът подари на кмета Фахри Молайсенов 1 милион $ за болничното заведение в родния си град Мадан.
Награждаването на Шефкет Чападжиев се състоя в Генералното консулство на България в Чикаго.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР