Шефът ще ни праща при доктор, с когото има договорВече

...
Шефът ще ни праща при доктор, с когото има договорВече
Коментари Харесай

Проверяват на границата дали сме в болнични

Шефът ще ни праща при лекар, с който има контракт
Вече и на границата ще ни ревизират дали сме в болнични. Граничните управляващи ще имат достъп до електронния указател на болничните листове и да подават неотложно сигнал до Национален осигурителен институт, когато някой напуща България до момента в който е в болнични. Това е една от ограниченията за ограничение на злоупотребите с болнични, препоръчана от Националния застрахователен институт (НОИ). Институтът излезе с разбор по казуса, в който се предлага още да се понижи срокът, за който персоналният доктор и ТЕЛК могат да издават болнични.

Сред концепциите за ограничения, които да лимитират злоупотребата с болнични, е още концепцията да се вкара надзор на болничните от работодателите и отпускът по болест да бъде заверяван от доктор, с който те имат контракт. Или даже работодателят да изпраща чиновниците си за повторна експертиза в лечебно заведение, с което има контракт, когато се съмнява в достоверността на диагнозата. Това обаче ще става единствено със единодушието на чиновниците.

Представители на здравните управляващи пък ще вършат неочаквани инспекции дали хората си съблюдават назначените болнични режими. Това ще може да става по сигнали на работодателя или жители.

Преди два дни стана ясно, че най-вече болнични през миналите празнични дни са взели чиновниците, работещи в бюджетните организации. Социалният министър Деница Сачева, заяви, че по време на Коледните и Новогодишните празници не се е нараснал доста броят на взетите болнични листове, само че пък максимален бил процентът на заетите в бюджетната сфера – 25%.

Според данните на Сачева в последните години разноските за парични компенсации заради общо заболяване са нарастнали от 253 млн. през 2010 година на 463 млн. през 2018 година Броят на болничните към 2018 година доближава 2 243 000 като нарастването им за девет години е с 52,2 %.
Болничните листове до 7 работни дни са най-често издаваните, само че съществена причина за увеличение на компенсациите са дълги болнични - от 8 до 30 календарни дни. Най-голям брой болнични листове взимат служащите от трета категория труд, като пикът е през зимните месеци.

Най-честите диагнози са изострен бронхит, увреждане на междупрешленните дискове в поясния отдел, остра зараза на дихателните пътища, заплашващ аборт и вирусна зараза, даде още информация общественият министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР