Шефът на здравната каса Дечо Дечев няма да приеме втори

...
Шефът на здравната каса Дечо Дечев няма да приеме втори
Коментари Харесай

Дечо Дечев не иска втори мандат като шеф на НЗОК

Шефът на здравната каса Дечо Дечев няма да одобри втори мандат. Той напуща поста си на 12 март, когато изтича мандата му.

Малко преди този момент обаче той подлага на критика остро екипа на министър Ананиев, както и предшественика му Петър Москов за признат закон с лобистки текстове, които не разрешават на здравната каса да желае финансови индикатори от частните лечебни заведения, до момента в който държавните и общинските регистрират по какъв начин са похарчили парите си. Промените в закона, атакувани от Дечев, са обнародвани на 15 април 2016 година, когато здравен министър е Петър Москов.

Освен това частните лечебни заведения са извадени от наложителните публични поръчки, които се организират, когато се харчи публичен запас, което е довело до големи девиации. Това разрешава едно и също лекарство да се заплаща от касата в държавната болница на цена от 150 лева, а в частната от 1050 лева

" Всеки бърка, само че рационалният човек си вади заключения и не повтаря грешките си. Ние обаче веднъж пипаме котлона, повторно, трети път - животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме ", разяснява яростно той пред " Дарик ".

Според шефа на НЗОК с обещаните 50 млн. лв. от бюджета за заплати на протестиращите медицински сестри, още веднъж " каруцата беше сложена пред коня ".

Парадоксалното е, че това е препоръчано от хора, чийто професионален живот е минал в правене на бюджети и те би трябвало да знаят, че е невероятно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база активност. " Оказа се, че няма по какъв начин да се дадат тези 50 млн. лв. и беше казано - да ги даде касата. Но по какъв начин НЗОК да ги даде ", зададе въпрос Дечев. Тъй като това е невероятно без знанието на Касата се е тръгнало към увеличение на цени на клинични пътеки.

Според Дечо Дечев по този начин действително се санкционират работещите лечебни заведения.

Според шефа на НЗОК се постанова " главен ремонт " на институцията, която по думите му не е съответна на измененията, настъпили в последните 20 години. 6 районни каси за цялата страна са задоволителни, а не 28, както е сега. Той обаче е песимист, че една година преди парламентарни избори такава проверка е допустима.

" Вече можем да приказваме за една проведена система за отчитане на действия, които са осъществени или в по-малък размер, или въобще не са осъществени. " Нужна е проверка на броя на лечебните заведения, съгласно Дечев, защото със съществуващия запас в по-малко на брой лечебни заведения ще може да се обзет повече действия. Има вид и да не се нарушава достъпът и качеството на лекуването.

Дечо Дечев разкритикува и екипът на Министерство на здравеопазването, който и тази година не е съумял да приключи националната осведомителна система, провали се и внедряването на електронната борса за медикаментите, за следващ път и тази година тематиката за смяна на осигурителния модел бе отсрочена ", продължи с острите рецензии той.

Много обезпокоително било ситуацията с медицинските стандарти, разпоредбите, по които се работи. " По фармако-терапевтични управления, които дефинират унисона на терапиите - също нищо не се направи ", изреди още Дечев.

Освен това се бави сега публикуването на Рамковия контракт в " Държавен вестник ".

Това затруднява работата на изпълнителите на здравна помощ, защото с НРД бяха направени редица промени в бранша, които на процедура не могат да проработят, до момента в който договорът не се обнародва. Именно текстовете за систематизиране на приходите по клинични пътеки обаче са и повода за забавянето, защото те първо би трябвало да са признати в закон.

Не е ясно какъв брой време ще отнеме приемането на две четения на плана, преди да може да се обнародват и новият закон, и рамковият контракт и надлежно да стартират да се ползват.

За да се случи смяната в вярната посока, би трябвало да има унисон в дейностите на екипа на касата с екипа на министерството, уточни шефът на касата, визирайки, че в този момент подобен няма. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР