Шефът на ВКС поиска да се открие нова процедура за

...
Шефът на ВКС поиска да се открие нова процедура за
Коментари Харесай

Лозан Панов опитва рестарт на избора за главен прокурор, иска нова процедура

Шефът на Върховен касационен съд изиска да се открие нова процедура за избор на основен прокурор. Той направи предлагането при започване на съвещанието на Висш съдебен съвет, на което се разисква дали да се открие нова процедура или да се прегласува кандидатурата на Иван Гешев.

„ Президентът съобщи, че чака съревнование сред претенденти, а не официална процедура. Споделям претекстовете на президента. Смятам, че сме длъжни да предизвикваме нова процедура за избор на основен прокурор. Няма спънка претендента господин Гешев да взе участие в новата процедура “, сподели Панов. Според него президентската институция можело да се трансформира " в нещо като нотариат, това обезличавало институцията на президента. "

Атанаска Дишева от съдийската гилдия също изиска да се открие нова процедура. „ Висш съдебен съвет и президентът имат споделена подготвеност, конституцията не е регламентирала кой от двата органа имат по-голяма тежест. Трябва да се резервира салдото сред институциите. Само прегласуването лишава президента от действителната му власт. Президентът въплъщава с изключение на единството на нацията, само че и суверинетата, тъй като е определен със забележителен брой гласове. Необходимо е да се зачете действителната власт на президента “, сподели Атанаска Дишева.

„ Президентът няма право да изземва пълномощията на пленума на Висш съдебен съвет, който е предназначен да избира тримата огромни ", опонира различен член на Висш съдебен съвет, Вероника Имова. Тя застъпи мнението, че акредитиран да реши качествата на тримата огромни е само Висш съдебен съвет. Кадровият орган взима решение като предлага на президента да съобщи легитимност на този избор. Да даде опция на президента на официализира избора. Но наличието на този избор е от прерогативите на Висш съдебен съвет.

Правосъдният министър пък заяви, че е имало две сигнала за бомба - нощес и тази заран.

„ Никой не омаловажава казаното от Румен Радев. Но дано не спекулираме, че има претекстове. Указът на президента не съдържа претекстове. Позицията на президента заслужава почитание “, разгласи основният прокурор Сотир Цацаров на съвещанието на Висш съдебен съвет.

Той добави, че в юридически смисъл претекстове няма, само че " президентът направи послание пред медиите което бе възприето от българските жители ". Цацаров пропомни случая с шефа на Върховен административен съд Георги Чолаков от есента на 2017 година, когато президентът отхвърли да го назначи и Висш съдебен съвет прегласува кандидатурата му.

Главният прокурор предложи разногласието дали актуалната процедура да продължи или да се открие нова, да се реши с гласоподаване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР