Шефът на ВиК и министърът на регионалното развитие и благоустройството

...
Шефът на ВиК и министърът на регионалното развитие и благоустройството
Коментари Харесай

Експерт: Язовир Студена е източен безогледно

Шефът на ВиК и министърът на районното развиване и благоустройството - отрасловият зам.-министър - това са лицата, виновни за водната рецесия в Перник. Това е мнението на хидроинженера инж. Георги Георгиев. Той изясни, че на ВиК сдружението са предоставени операторските функционалности по експлоатиране на ВиК системата, а на министъра да координира дейностите в народен мащаб, написа " Актуално ".

``
реклама

По думите му в закона е разказано какво тъкмо да се направи, с цел да не се позволен сходни обстановки. Според него обясненията, че ремонтни действия са довели до обстановката е несериозно пояснение. 

" Язовирът е източен необмислено безпринципно и без спазването на методиките ", безапелационен бе инж. Георги Георгиев и добави, че в язовира е трябвало да има вода, която да компенсира интервала на суша.

Специалистът напомни и че в края на 2017 година е регистрирана 75% загуба на вода по водопреносната система. " Шефът на ВиК е трябвало неотложно да алармира, че има сходен проблем. Той би трябвало да има нужния проект за дейности при такива случаи ", добави още инж. Георги Георгиев в изявление за bTV.

Директорът на Вик Перник изрично отхвърли язовирът да е източен. 

Сушата ли е отговорна?

Справка сподели, че през ноември в язовира е имало 15 590 млн. куб м вода от общ размер 25 200 млн. кубика. През ноември 2018 година те са към този момент едвам 6 408 млн. кубика.

От данни на Национален институт по метеорология и хидрология излиза наяве, че по-суха от актуалната година е била 2000 година, а откъм приток към бент. Студена - 2011 е била най-неблагоприятната. Въпреки това режим на водата тогава не е бил нужен.  Водата на бент. Студена стига до Водноелектрическа централа " Студена "  и от там се разпределя по останалите звена. Най-голямото количество отива за Перник, следва разходът за промишлени потребности и Топлофикация. Ситуацията досега От 18 ноември Перник влиза във воден режим - перничани ще имат вода от 5 до 10 ч сутринта, и вечер от 17 до 22 ч. Това предложение беше подкрепено от ВиК Перник и от регионалната администрация. Режимът е съгласуван с разхода от 1 млн. кубически метра вода месечно, изясни кметът на града Станислав Владимиров. Така Перник и близките села ще устоят 5 месеца с наличната вода от язовир Студена, даже и да няма превалявания.

Кметът Станислав Владимиров упрекна водното сдружение, че е подценило обстановката, пропуснало е скъпо време, в което е могло с по-леки ограничения да избегне тежката злополука. На въпрос на Българска национална телевизия дали поддържа настояванията за оставки във ВиК Перник, кметът на града сподели, че би трябвало да се търсят аргументите, довели до обстановката. " Ще сезирам прокуратурата, уповавам се да си свърши работата ", съобщи той. Перничани също търсят виновника за пресъхналия язовир и заплашиха с митинг. В града се приказва, че водата е била изпусната съзнателно, с цел да може да се ремонтира язовирната стена, само че от ВИК Перник изрично отхвърлиха това да е повода за безводието. Според районния министър Петя Аврамова дребното превалявания са довели до сериозното равнище на водата в язовир Студена. В момента се търсят разновидности за отклонение на водохващания, които не са благосъстоятелност и не са в територията на ВиК- Перник към язовир Студена. В понеделник се чакат резултатите от взетите проби от бент. Долна Диканя за това дали водата му става за питейни потребности. Ако тя се окаже е годна, стартират проектански и строителни действия, тъй че да зарежда язовир Студена.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорум


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР