Шефът на ВАС Георги Чолаков не вижда как изборът на

...
Шефът на ВАС Георги Чолаков не вижда как изборът на
Коментари Харесай

Шефът на ВАС не се притеснява от политически избор на главен прокурор

Шефът на Върховен административен съд Георги Чолаков не вижда по какъв начин изборът на основен прокурор може да бъде политически и съобщи изрично, че в никакъв случай не е бил в нито един политически кабинет. Изявлението си пред публицисти Чолаков направи след срещата си с президента Румен Радев.

Разговорът е част от поредност срещи, които президентът инициира по отношение на критериите за избор и пълномощията на идващия основен прокурор .

Според ръководителя на Върховен административен съд Чолаков новият основен прокурор би трябвало да бъде човек от прокуратурата , тъй като по-бързо може да стартира да работи.
 Президентът изискал самостоятелен нов основен прокурор пред Данаил Кирилов и Теодора Точкова
Президентът изискал самостоятелен нов основен прокурор пред Данаил Кирилов и Теодора Точкова

Радев подчертава и върху нуждата от публичен спор

Чолаков уточни, че поддържа концепцията за краткотрайно премахване на някои от тримата огромни , тъй като, в случай че се повдигне обвиняване на един от тях, той не може да остане и да извършват функционалностите си, а следва да бъде отхвърлен краткотрайно, до момента в който тече производството.

В момента няма планувана догадка за краткотрайно премахване на тримата огромни, само че би трябвало да се планува, тъй като има празнота, съгласно Чолаков.

Той изясни, че концепцията е не за премахване по Наказателно-процесуален кодекс, а по Закона за правосъдната власт.

По думите му в закона се планува опция за предварително преустановяване на мандата на тримата огромни. Тази опция била написана както по Конституцията, по този начин и в Закона за правосъдната власт, само че в случай че се оферират нови учредения, следва да бъдат разисквани, с цел да се види какви са те.

На въпрос дали би трябвало да има промени в Конституцията, свързани с ограничение на пълномощията на основния прокурор, Чолаков означи, че тематиката върви от дълго време, само че и сега прокурор няма законова възбрана да образува произвеждане против основен прокурор.

" Някак си, в действителност, това мъчно би могло да се случи ", установи Чолаков и добави, че в случай че се търси смяна в пълномощията на основния прокурор мъчно може да се осъществя наказателна отговорност. Следва да се извърши такава смяна от различен самостоятелен орган, който да организира процедурата.
 Румен Радев: Обществото би трябвало да е уверено в прозрачността на новия основен прокурор
Румен Радев: Обществото би трябвало да е уверено в прозрачността на новия основен прокурор

И в неговата самостоятелност

Припомняме, че до в този момент президентът се срещна с основния прокурор Сотир Цацаров, с който разискаха новите пълномощия на новия основен прокурор.

Според Цацаров тези разисквания са прибързани, от една страна, и от друга, за смяна на пълномощията би трябвало да се приказва след встъпването в служба на новия основен прокурор.

След това президентът организира диалог и с ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов . На излизане от президентството той съобщи, че основният прокурор е най-силната политическа фигура , а започването на съвещания по избора на нов основен прокурор били навременни.

Вчера Радев се срещна с министъра на правораздаването Данаил Кирилов.
 Лозан Панов: Главният прокурор е най-силната политическа персона
Лозан Панов: Главният прокурор е най-силната политическа персона

Пред президента Панов изискал промени в Конституцията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР