Шефът на Върховният касационен съд Лозан Панов продължава да се

...
Шефът на Върховният касационен съд Лозан Панов продължава да се
Коментари Харесай

Шефът на Артекс Пламен Мирянов е кум на Лозан Панов! Панов пък контролирал актовете на компанията


Шефът на Върховният касационен съд Лозан Панов продължава да се ослушва за оставката си ден откакто се разбра, че жена му придобила безусловно на безценица скъпи жилища от строителната компания "Артекс ". Съпругата на Панов - Елисавета, удари в земята Цветан Цветанов и Цецка Цачева в аферата "Апартамент гейт ". Това не е по никакъв начин инцидентно, тъй като шефът на "Артекс " Пламен Мирянов и жена му Весела са кумове на Лозан Панов и втората му жена Елисавета!
Двамата архитекти са очевидци при сключването на гражданския брак на шефа на Върховен касационен съд и втората му брачна половинка, подписан на сантименталната дата 14 февруари 2015 година, демонстрира брачното им удостоверение в регион "Средец " в столицата.
Пламен и Весела Мирянови са се оженили през далечната 1987 година в Благоевград и по-късно дружно развиват строителния колос "Артекс ", като съумяват да основат тесни връзки с толкоз значими хора като шефа на Върховен касационен съд Лозан Панов. Как и за какво той ги е избрал за кумове на втория си брак с вдовицата Елисавета, единствено може да се гадае, само че взаимната изгода и за двете фамилии е видна и проследима в годините.
Две години преди да им кумуват Мирянови продават на дамата на Лозан първокласно жилище от 172 кв.м. и два гаража в кооперация на ул. Елемаг " № 32 в елитния столичен квартал "Изгрев " или общо 211,2 кв.м. против едвам 93 004,5 лева!
Това е близо четири пъти по-евтино от цените по това време в региона - през 2013 година междинната стойност на квадрат там е била 1100 евро, а дамата на Лозан Панов е купила за 225 евро. Така получава жилище за близо половин милион против едвам 100 бона.
Макар да се оказва, че е Панов и жена му са платили към три пъти по-малко от Цветанов и Цачева досега шефът на Върховен касационен съд не разяснява абсурда, както и не подава оставка.
Случаят е в пъти по-скандален от тези с политиците, защото Панов е в безспорен спор на ползи. Върховният административен съд под негово управление е институцията, която е ангажирана да ревизира документите за строителството на кумовете си от "Артекс ".
Как ли обаче ръководителят на Върховен административен съд в продължение на 5 години Лозан Панов е отсъжда, щом е получил такова първокласно жилище на безценица от близкото си и на процедура роднинско семейство?
Въпросът не се нуждае отговор, с цел да стане ясно, че Панов мигновено би трябвало да подаде оставка. Както и че прокуратурата и КПКОНПИ е редно да се самосезират по разкритията на мига и да проверяват този спор на ползи.
Пределно ясно е, че възможен претекст за преференциалната цена може да се търси от комисия "Антимафия " в ролята, която Панов е имал като арбитър във Върховния административен съд през 2013 година, когато договорката е осъществена, и изключително в един предишен интервал от неговото кариерно израстване на магистрат. Добре известенен факт е че в интервала 2007-2012 година актуалният началник на Върховен касационен съд е бил ръководител на Административния съд София-град.
Във връзка с работата на кумовете му "Артекс " във всеки един миг огромна част от издадени наставления, забрани, санкции и други актове на локалната или на централната администрация, свързани с целия цикъл от плана, през издаването на позволение за осъществяване и по този начин до завършването на даден обект, са подлежали на правосъден надзор точно пред инстанцията, която в продължение на пет години е била ръководена от Лозан Панов, чиято брачна половинка купува през компанията си парцел като за дипломати на цена като за обществено слаби.
Още повече, че шефът на Върховен касационен съд очевидно самичък осъзнава, че има какво да крие и това е евентуалната причина към този момент две години да отхвърля да подаде декларация за имуществото си пред Сметната палата, както е задължен по закон като лице на обществена служба. Затова Панов даже бе наказан от Софийски областен съд в края на 2018 година и присъдата бе потвръдена и на втора инстанция. Казусът продължи близо две години, като Панов апелира наказването пред две правосъдни инстанции, които удостовери, че бил задължен да направи обществено притежание имуществото си. Заради нарушаването против семейство Панови стартира и цялостна данъчна проверка, която откри противоречие в приходите им за повече от 100 000 лева, като въпросът продължава да е провесен.
Затова въпреки да е задължен като магистрат да заявява личното, по този начин и имуществото и приходите на своята брачна половинка и на пълнолетните членове на своето семейство, до момента Лозан Панов в никакъв случай не е посочвал в декларациите си първокласното жилище в "Изгрев ", което се оказва закупено на мощно занижени цени. Избягването на декларирането на жилището е станало допустимо, тъй като той е добит от компанията на Елисавета Панова, а не от нея като физическо лице.
От имотния указател е видно още, че Панов си е купил през 2015 година много вкусен парцел на столичната ул. "Витоша " от 144 кв., за което е тиглил и ипотека. Отделно има наследствено жилище в същия тузарски столичен квартал "Иван Вазов ". /ПИК







Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР