Шефът на Вагнер Евгений Пригожин за катастрофиралия самолет: Какво трябва да знаете

...
Руските власти потвърдиха, че Евгений Пригожин, ръководител на групата Вагнер,
Коментари Харесай

Руските власти потвърдиха, че Евгений Пригожин, ръководител на групата Вагнер, която ръководи бунта срещу руската армия през юни, е бил на борда на самолет, който се разби извън Москва.

Руското министерство на извънредните ситуации съобщи, че всички 10 души на борда са загинали.

Ето какво знаем досега:

Какво се случи и кога?

Според властите 10 души са загинали, след като частен самолет се разби северно от Москва,

Около 17:00 GMT министерството обяви, че „частен самолет Embraer Legacy 600, пътуващ от Москва за Санкт Петербург, се е разбил“.

Каза се, че на борда е имало 10 души, включително трима членове на екипажа. Според властите са открити осем тела.

Руската Федерална агенция за въздушен транспорт също каза, че е стартирала „специално създадена комисия“ за разследване на катастрофата.

Канал в Telegram, за който се смята, че е свързан с Пригожин, също каза, че лидерът на Вагнер е мъртъв.

Онлайн инструментът за проследяване FlightRadar24 показа, че Embraer Legacy (номер на самолет RA-02795) е изчезнал от радара в 18:11 ч. (15:11 GMT).

Скоро след като самолетът падна от небето, втори частен самолет, свързан с Пригожин, който също изглежда се насочваше към Санкт Петербург, се обърна обратно към Москва и по-късно кацна, показват данните от проследяването на полета.

Къде се разби самолетът?

Руското министерство на извънредните ситуации съобщи, че самолетът се е разбил близо до село Куженкино в Тверска област.

карта на Русия

Кой е Евгений Пригожин, лидерът на Вагнер, посочен като пътник в самолета?

62-годишният Пригожин стана известен след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., където неговите бойци – включително хиляди осъдени, които той вербува от затвора – ръководиха руската атака срещу град Бахмут в най-дългата и най-кръвопролитната битка на войната.

Пригожин използва социалните медии, за да тръби за успехите на Вагнер и да води вражда с руския военен елит, обвинявайки го в некомпетентност и дори предателство.

През юни Пригожин поведе бунт, при който бойци на Вагнер поеха контрола над южния град Ростов на Дон и свалиха редица военни хеликоптери, убивайки пилотите им, докато напредваха към Москва.

Президентът Владимир Путин го нарече акт на държавна измяна, който ще срещне остър отговор.

Въстанието беше потушено чрез сделка, според която Кремъл каза, че за да се предотврати кръвопролитие, Пригожин и някои от неговите бойци ще заминат за Беларус и наказателното дело срещу него за въоръжен метеж ще бъде прекратено.

Объркване около изпълнението на сделката и бъдещето на Пригожин.

Роден в Санкт Петербург на 1 юни 1961 г., Пригожин прекарва девет години в съветски затвори за престъпления, включително грабежи и измами. Освободен през 1990 г. на фона на предсмъртната агония на Съветския съюз, той започва кариера като кетъринг и ресторантьор в родния си град. Смята се, че по това време той се е срещнал с Путин, тогава главен помощник на кмета на Санкт Петербург.

Прочетете повече за него тук.


Кой друг беше в самолета?

Руските власти за гражданска авиация казаха, че Дмитрий Уткин, дясната ръка на Пригожин, също е бил на борда и че Пригожин и неговите сътрудници са присъствали на среща с служители от руското министерство на отбраната.

Какви бяха реакциите досега?

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, в социалната медийна платформа X реагира на инцидента, като каза, че „струваше си да изчакаме мъглата на войната да изчезне“.

“…Очевидно е, че Путин не прощава на никого за собствения си зверски терор… Демонстративното премахване на Пригожин и командването на Вагнер два месеца след опита за преврат е сигнал от Путин към руските елити преди изборите през 2024 г. 'Внимавай! Нелоялността е равна на смърт“, добави той.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че „не е изненадан“ от докладите.

Кая Калас, премиерът на Естония, каза пред CNN, че ако е вярно, това е силно послание към недоброжелателите.

„Ако е вярно, това показва, че Путин ще елиминира опонентите и това плаши всеки, който мисли да изрази мнение, различно от неговото.“

Британският депутат Алиша Кърнс, председател на комисията по външни работи на парламента на Обединеното кралство, каза, че Путин изпраща силно послание.

„Скоростта, с която руското правителство потвърди, че Евгений Пригожин е бил в самолет, разбил се по време на полет от Москва за Санкт Петербург, трябва да ни каже всичко, което трябва да знаем. Докладите, че руската противовъздушна отбрана е свалила самолета, предполагат, че Путин изпраща много силно послание.“

Полският външен министър Збигнев Рау коментира това в държавния новинарски канал TVP Info:

„… Бихме имали големи проблеми да назовем някой, който интуитивно би помислил, че това е съвпадение. Случва се така, че политическите опоненти, които Владимир Путин смята за заплаха за властта си, не умират естествено.”

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР