Шефът на СЗО спря маларията и светът очаква от него

...
Шефът на СЗО спря маларията и светът очаква от него
Коментари Харесай

Шефът на СЗО спря маларията и светът очаква да победи и коронавируса

Шефът на СЗО спря маларията и светът чака от него да победи и ковид . Светът обзет от пандемия, нетърпеливо следи изявленията му. На всеки два до три дни ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) доктор Тедрос Адхеном Гебрейсус събира публицисти в офиса на организацията в Женева. Това, което той споделя, въздейства на котировките на акциите, стабилността на държавните управления и на съня на милиони хора.

Гебрейсус с подготвеност обобщава и дава прогнози. Той поучава министри, подлага на критика и възхвалява страните и приканва за отговорност на човечеството. Неговите лични усещания - към този момент е отчаян, написа ТАСС.

Д-р Тедрос и гибелта

Изненадващо е, че най-важният доктор на планетата Тедрос Гебрейсус е човек без здравно обучение. Нариат го лекар Тедрос от почитание към докторантурата му във Англия. Гебрейсус, който е роден през 1965 година в Етиопия, учи биология в университета в Асмара, работи в Министерството на здравеопазването и продължава образованието си на Запад, получавайки влиятелна стипендия. До 35-годишна възраст той е придобил известност на прочут академик, специализирал в екзотични болести. През 2000 година е почетен с премията като млад откривател на годината от Американското сдружение за тропическа медицина.

Изборът му на специалност и житейски път е повлиян от детска контузия: загубата на четиригодишен брат, умрял от болест, която никой не съумява да диагностицира. Докато учи в университета, бъдещият началник на СЗО стига до заключението, че гибелта е настъпила от елементарната морбили и е покъртен от това изобретение. От позиция на Гебрейсус, гибелта от лечимо заболяване е груба неправда - не от рак - и единствено тъй като няма задоволително пари за битка с заболяването.

" Не съм приел това. Все още не го одобрявам ", споделя Гебрейсус, който назовава себе си последовател на универсалното здравно обезпечаване. " Всички пътища би трябвало да водят до наложително здравно обезпечаване. И няма да имам покой, до момента в който не реализираме тази цел. " Ръководителят на СЗО си спомня по какъв начин след гибелта на брат си се чуди какво би трябвало да се случи, с цел да може човечеството да се сплоти, и схваща отговора: появяването на зложелател, който би заплашил всички. Такъв зложелател към този момент има, само че това не е ковид, или по-скоро, освен той. Говорим за равнодушие - за " стигматизацията на болните, хората се отвръщат от тях ", изяснява ръководителят на СЗО.

Укротител на епидемии

Гебрейсус се завръща в Етиопия след войната сред родината си и прилежаща Еритрея през 2000 година. Скоро стартира кариерно нанагорнище: през 2001 година е назначен за министър на опазването на здравето на граничната провинция Тиграй, потърпевша от военни дейности. На дневен ред в района, опустошен от войната, е възобновяване на лечебни заведения и клиники. Гебрейсус сполучливо взема решение този проблем посредством наемане на нов личен състав: той бързо усилва медицинския личен състав с 50%. В същото време се бори против менингит, СПИН и не на последно място - морбили, който умъртви брат му. Успехът на Гебрейсус като уредник на опазване на здравето е без всяко подозрение и цяла Етиопия гледа към Тиграй.

През 2005 година той получава портфолиото на министъра на опазването на здравето на страната и влиза в кабинета на харизматичния, само че властнически Мелес Зенауи. В това държавно управление биологът е единственият без боен опит, който не е обвързван с Революционния либерален фронт, който пое властта през 1991 година. Той е инструктиран да възвърне опазването на здравето на страната по модела на провинция Тиграй. Резултатът е впечатляващ: бързо набиране на медицински личен състав и триумф в битката с епидемиите: броят на жертвите на малария е понижен със 75%, детската смъртност - с 2/3, случаите на HIV зараза - с 90%.

Главен доктор

В началото на 2010 година е сложена основата за интернационалната кариера на Гебрейсус. Революционно-демократичният фронт, който се нуждае от безупречно лице му поверява нов пост - министъра на външните работи. В тази позиция отговорностите на Гебрейсус включват договаряния с Китай, най-големият вложител в локалната стопанска система. Друга задача е взаимоотношението с интернационалните Неправителствени организации, които имаха искания към Етиопия. Режимът, за който работи биологът, е един от минимум демократичните, даже по африкански стандарти. Когато Гебрейсус е министър, Етиопия е упрекната в покриване на следствията от зараза от холера. Дали ръководителят на СЗО е виновен за това остава неразбираемо, той самият изцяло отхвърля всички изказвания.

Но връзките с Пекин, обезпечени на министерския пост, бързо му разрешават да усили интернационалната си тежест. През 2017 година Световната здравна организация е в рецесия: нейната ръководител Маргарет Чан е упрекната в несъответстваща реакция на огнището на свински грип, а по-късно и на ебола. На идващите избори Гебрейсус заема нейното място, макар че изборът не е без проблеми, петиция от change.org не желае неговата кандидатура, а изказванията за прикриване на зараза от холера се допълват от нови - финансови злоупотреби.

Въпреки обстоятелството, че репутацията на Гебрейсус към този момент не е толкоз съвършена, колкото преди, интернационалната здравна общественост към момента доверява СЗО навръх него. Програмата на претендента се радва на триумф: концентрира се върху изкореняването на лечимите болести и възобновяване на водачеството посредством поощряване на дами. След като поема поста, Гебрейсус държи на думата си: от осемте ръководители, назначени от него, седем са дами.

Една от тях е рускинята Тереза ​​Касаева. Номинацията на Касаева за поста шеф на програмата за туберкулоза на СЗО е една от повратните точки в кариерата на Гебрейсус, защото това решение предизвика неговите съперници да го упрекват, че е обвързван с незападно насочени страни. " Политико " се причисли към акцията против ръководителя на СЗО: Назначаването на Касаева се преглежда като подсилване на Кремъл в международното опазване на здравето. Критикува се и обстановката с лекуването на туберкулоза в Русия. Експертите на изданието упорстват, че надзорът на битката против заболяването в международен мащаб би трябвало да бъде поверен на друга страна.

Кръгът към Гебрейсус отхвърля всички изказвания, в основата на кадровата политика на СЗО е политическата уместност: колкото повече дами и представители на незападни страни ще получат позиции в организацията, толкоз повече ще дава отговор на интернационалния й статус. Дискусиите за това рискуваха да се задълбочат, само че по-късно избухна зараза, не ковид, а ебола.

Първото експлоадиране на съдбовна болест се случи преди избирането на Гебрейсус за поста началник на СЗО през 2014 година Три години по-късно тя се повтори. И през 2018-2019 година - трети път. Районът, превзет от бедствието, е относително прочут на Гебрейсус - това е Африка, страната Конго. Ръководителят на СЗО концентрира координацията на интернационалните старания: той персонално посещава инфектирано Конго 12 пъти за две години и половина. Гебрейсус приканва да се помогне на Африка, само че реализира единствено смесени резултати. Проблемите на Африка не са забавни за богатите страни, защото на пръв взор те не съставляват опасност за тях.

В края на 2019 и началото на 2020 година напъните на Гебрейсус са ориентирани към ковид, който се трансформира в световна зараза. Този път, за разлика от Ебола в Африка, целият свят гледа към ръководителя на СЗО със спотаен мирис .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР