Шефът на столичното парно Александър Александров се надява на отстъпки

...
Шефът на столичното парно Александър Александров се надява на отстъпки
Коментари Харесай

"Топлофикация София" е натрупала рекорден дълг от 200 млн. лв. към "Булгаргаз"

Шефът на столичното парно Александър Александров се надява на отстъпки при покупката на огромни количества газ през борсата

© Надежда Чипева Около 200 млн. лева са настоящите отговорности на " Топлофикация-София " към " Булгаргаз ". Те са се нараснали съвсем двойно от есента насам, което значи, че общинското сдружение не е плащало фактурите си през зимата. Въпреки това шефът Александър Александров счита, че задълженията ще бъдат погасени до юни. " В момента обслужваме безусловно регулярно отговорностите си към " Булгаргаз " и към БЕХ ", изясни той и добави, че събираемостта на сметките е 97%, само че просрочените отговорности са за към 380 млн. лева

На този декор " Топлофикация София " разгласи желанието си до следвщата година да купува от борсата не по-малко от 50% от количеството природен газ, което употребява годишно. Не е ясно обаче от къде ще идва този различен газ и най-много по какъв начин ще се заплащат тези доставки, откакто сдружението изпитва изострен дефицит на средства.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Има и различен проблем за тази диверсификация - " Топлофикация София " е най-големият консуматор на газ в Българаз и в случай че спре да купува от " Булгаргаз " държавният снабдител може да изпадне в несъблюдение на договорът си с " Газпром " и да се наложи да заплаща неустойки.

Първи покупко-продажби

" Топлофикация София " към този момент купува газ през газова борса, оперирана от " Газов хъб Балкан ", дъщерно сдружение на " Булгартрансгаз ". Но количествата са пренебрежимо дребни - по оценки на изпълнителния шеф Александър Александров става дума за към 1-2% от дневното ползване на сдружението. " Същото количество ще бъде закупувано до края на седмицата всеки ден ", добави той.

Цената е била 38.6 лева./Мвч или с към 12% по-ниска от утвърдената от енергийния регулатор цена, по която " Топлофикация-София " купува от " Булгаргаз ", уточни още Александров. Очаквало се през март сдружението да закупи към 100 хиляди Мвч. газ, като по думите му потребителите щели да усетят по-ниската цена през юли (б.а. когато няма парно). Това обаче е малко евентуално, защото количеството е равно единствено на една пета от месечната консумация.

Атом, молекула

Александров не съумя да каже от кое място идва купения през борсата газ. " Не е наша работа да знаем какъв е газът, само че той е преди всичко не съветски. Става дума за полутечен газ ", изясни шефът на столичното парно. Изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов добави, че става въпрос за анонимни покупко-продажби и на борсата няма условие да се оповестява произхода на силата. " Молекулата на газа няма щемпел ", уточни той.

Във връзка с минималните количества, купени от " Топлофикация-София " Малинов разяснява, че е обикновено да се започва с минимални размери. " Нека дадем опция на пазара да се развие ", заключи той.

На въпрос по какъв начин при тези задължения " Топлофикация-София " ще заплаща за газа, платен през борсата, пък Александров разяснява, че задачата е да се стигне до по-големи количества при по-добри условия. " Например отсрочено заплащане, минимални гаранции и други ", изясни той. Засега обаче търговията на газовата борса не планува опция за разсрочено заплащане и е съвсем изключено който и да е търговец на газ да бъде толкоз търпелив към общинската топлофикация, колкото е държавната " Булгаргаз ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР