Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Снимка: БГНЕС Специализираната прокуратура

...
Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Снимка: БГНЕС Специализираната прокуратура
Коментари Харесай

Прокуратурата ще проверява съдии, които гледат дела срещу свидетели по делото КТБ


Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура и Инспекторатът към Висшия правосъден съвет ще ревизират съдии, които гледат наказателни, цивилен и търговски каузи, формирани против очевидци на прокуратурата по делото за източването на КТБ. Има обвиняване против един от юристите на Цветан Василев, че е опитвал да " профилактира " с пари очевидец против него, сподели шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев в сряда на излизане от правосъдната зала, където бе обещано началото на същинския развой за присвояването на близо 3 милиарда лв. от банкрутиралата през 2014 година Корпоративна комерсиална банка.

Според Гешев юристите на обвинените се опасяват от обвинителния акт, от събраните доказателства и от неподходящ край на делото. Защитниците пък съзряха в това опит на прокуратурата да скрие тези очевидци от тях под предлог, че са застрашени и не би трябвало да бъдат разпитвани в правосъдната зала.

Mediapool се свърза с адвокати, които да разтълкуват " концепцията " на шефа на спецпрокуратурата. Според тях обвинителите би трябвало да са наясно, че съдът не може да отхвърля правораздаване, а щом обещано дело е формирано, то би трябвало да се прегледа. Магистратите не могат да преценят нищо, с изключение на дали искът е състоятелен. Съдът не може да преценя за какво е заведено делото и с какви претекстове. Анонсираните идни инспекции от прокуратурата и ИВСС пък са опит да се внуши на съда, че даден иск е безпочвен, тъй като преследва цел, друга от посочената. Ето за какво, специалистите считат, че сходни инспекции са напън и опасност против съда.

На крайници! Четем обвинителния акт

Самото съвещание стартира в тържествено напрежение.

" Четем обвинителен акт - това е една от най-тържествените елементи в един правосъден развой, в случай че обичате, прави ". С тези думи арбитър Вержиния Петрова от Специализирания углавен съд се обърна към присъстващите в залата.

Тя изиска всички налични 17 обвинени и юристите им да стоят на крайници, до момента в който прокуратурата изчете обвинителния акт. Основен обвинен по делото е банкерът Цветан Василев, който обаче не се явява на съвещанията. Все още се чака решение на сръбския съд за изгонването на Василев у нас.

За размера на обвинителния акт се знае, че е към 11 000 - 12 000 страници, а единствено резюмето му, което беше оповестено от прокуратурата през юли 2017 година, е 155 страници. Цветан Василев бе упрекнат от проверяващите в 146 закононарушения за 2.7 милиарда лева Основното от тях е управление на проведена незаконна група за източването на КТБ.

Делото започва с настояването на юристите на 18-те подсъдими да бъде прочетен целия диспозитив на обвинителния акт в размер на 5 000 страници. Те се позоваха на закона, а шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев ги упрекна, че съзнателно бавят процеса.

Защитниците на подсъдимите отхвърлиха предлагането на прокуратурата в протокола просто да се запише, че диспозитивът е прочетен. Тогава арбитър Вержиния Петрова разгласи, че четенето е тържествена процедура и по тази причина всички 17 обвинени, присъстващи в залата, и юристите им би трябвало да стоят на крайници, до момента в който прокуратурата изчете обвинителния акт. Основен обвинен по делото е банкерът Цветан Василев, който обаче не се явява на съвещанията. Все още се чака решение на сръбския съд за изгонването на Василев у нас.

" Прокуратурата си е основала организация и ние сме заменими, цялата прокуратура ще взе участие и ще чете. Нямаме проблем, да забележим кой ще издържи. Това е умишлено бавене на процеса ", предизвести Иван Гешев.

Защитата възрази против четенето " на крайници "

След разпореждането на арбитър Петрова, малко след 10 ч. в препълнената зала 5 всички присъстващи над 30 души, в това число 17-те подсъдими, техните юристи и назначените от съда аварийни бранители, а също и публицистите, трябваше да станат прави.

След като цялата зала се изправи на крайници, юрист Ина Лулчева възрази.

" Това ще изисква извънредно физическо изпитание. В закона не е записано обвързване страните да стоят прави при прочитане на диспозитива от обвинителния акт. Това ще отнеме часове, има хора на възраст, аз самата декларирам, че не мога да заставам толкоз дълго права ", съобщи Лулчева, която дефинира това като неприемливо отнасяне на страните.

Съдия Петрова почете възражението й. В залата прав остана единствено Иван Гешев, който е наблюдаващ процеса обвинител и началник на Специализираната прокуратура. Диспозитивът се чете от Даниела Начева, която бе седнала.

Поради размера на обвинителния акт в залата ще бъде прочетен единствено диспозитивът му - частта, в която е разказано закононарушението или закононарушенията, в което всеки един от 18-те подсъдими е упрекнат. Тази част е към 5000 страници и прочитането й евентуално ще продължи дни наред.

Прокуратурата изрази цялостна подготвеност да чете обвинителния акт, макар че разгласи, че по този начин се бави процесът.

" Прокуратурата не се тормози да прочете диспозитива на обвинителния акт. Цялата прокуратура ще взе участие, направена е организация за това нещо. Обвиняемите лица са осведомени в продължение на 2 години с тази част. В множеството елементи на България дават единодушие и подсъдимите и бранителите да не се чете ", съобщи Иван Гешев. По думите му, в случай че през днешния ден не беше се стигнало до такава степен да се чете обвинителен акт, на следващия ден можело да има разпит на очевидци.

Близо два часа след началото на съвещанието бяха прочетени към 20 страници.

Адвокат на Цветан Василев е с обвиняване поради " напън върху очевидци "

Междувременно, Гешев разгласи, че е повдигнато обвиняване против юрист на Цветан Василев поради напън върху очевидци на обвиняването.

" Продължава натискът върху очевидци ", сподели Гешев. Затова в спецпрокуратурата към този момент има дело против един от юристите на Цветан Василев за взети и дадени пари, чиято цел била да се " профилактира " очевидец. На бранителя към този момент е повдигнато обвиняване.

Отделна кореспонденция има за опасност за ликвидиране към двама очевидци. Друга кореспонденция има за вандалски дейности.

Освен това преди ден е подадена молба от очевидец на прокуратурата, че очевидци от кръга на Цветан Василев му образуват каузи от всевъзможен вид. Прокурорският очевидец считал, че по този начин го натискат, с цел да промени показанията си, изясни Гешев. По последната молба прокуратурата ще прави инспекция дали няма закононарушение и от страна на магистрати.

" Явно този напън ще продължи ", предвижда Гешев.

Защитата: " Поредните тъпотии на Гешев "

" Поредните тъпотии на Гешев! " С тези думи отбраната на Цветан Василев разяснява изявлението на ръководителя на спецпрокуратурата за напън над очевидци от страна на юрист на ексбанкера Василев.

Адвокатите обаче потвърдиха, че въпреки всичко от главното дело за банкрута на КТБ има отделени материали за напън над очевидци. Те обаче били против незнаен причинител. Целта на всичко това, съгласно юрист Константин Симеонов, била да бъдат направени част от очевидците предпазени, да не бъдат доведени в правосъдна зала, а единствено да им бъдат прочетени показанията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР