Шефът на Спешното отделение на пловдивската МБАЛ "Пълмед" д-р Димитър

...
Шефът на Спешното отделение на пловдивската МБАЛ "Пълмед" д-р Димитър
Коментари Харесай

Шеф на спешно отделение е единият заразен с COVID-19 в Пловдив

Шефът на Спешното поделение на пловдивската МБАЛ "Пълмед " доктор Димитър Деликостадинов е единият от инфектираните с ковид в Пловдив. От Областния спешен щаб под тепетата потвърдиха информацията за 52-годишния доктор и болничното заведение, в която той работи.
Според доктор Ваня Танчева-Манчева, шеф на РЗИ Пловдив, лекарят не се почувствал добре и е излязъл преди шест дни в болнични. Сам се е изолирал. Взета му е проба и тя е излязла позитивна. "Клиничната му картина не е тежка, а защото той е образован човек, е направил, каквото би трябвало ", изясни доктор Манчева.
На брачната половинка на лекаря е връчено наставление, като и двамата са под домашна карантина. Междувременно се прави измиване, разчистване и стерилизация на незабавното поделение, където е работел и контактните му сътрудници ще бъдат изследвани.
Пациентите които са минали през това поделение, също ще бъдат следени, част от тях са признати и приети в болница в болничното заведение и са в положително положение. Цяла нощ са търсени контактните, добави доктор Танчева-Манчева. По думите й в този миг се вземат проби на контактните лица на лекаря и ще бъдат занесени в Стара Загора за проучване.
Според шефката на РЗИ докторът следи положението си самичък, само че с него се поддържа непрестанен контакт. "Ако има нещо изключително, той ще ни заяви " акцентира тя.
Другият болен е 39-годишен, завърнал се от Англия на 10 март със фамилията си. На 13 март е признат в Инфекциозна клиника с температура и кашлица, само че положението му не е тежко. На фамилията му са издадени наставления за карантина, изследват контактните лица, с цел да се вземат ограничения и за тях.
Мъжът няма дихателна непълнота, лекува се и с антибиотик. "Не чакаме тежки затруднения ", уточни шефът на УМБАЛ "Св. Георги " проф. доктор Карен Джамбазов.Той посочи, че в Инфекциозна клиника се работи с защитни средства, на които се прави всекидневен мониторинг. Пристигнали са и нови, по-добри защитни маски, добави той.
272-ма са под карантина в Пловдивска област единствено до през вчерашния ден. Екип от РЗИ обикаля карантинираните и ги управлява, дали съблюдават карантината.
"Днес се чака да дойдат защитни дрехи в Пловдив ", заяви регионалният шеф Дани Каназирева. Тя добави, че към този момент има количествено-стойностна сметка за бъдещата вирусологична лаборатория под тепетата. Вече има и идея по какъв начин да бъде направена лабораторията, скоро ще бъде разгласен методът на финансиране.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР