Шефът на Сис Индустрийс Миню Стайков и още 9 души

...
Шефът на Сис Индустрийс Миню Стайков и още 9 души
Коментари Харесай

Алкохолен бос ударен за цигарите в Карнобат

Шефът на „ Сис Индустрийс ” Миню Стайков и още 9 души са арестувани за 24 ч.


Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов:

„ Интересите на страната допускат да бъдат хванати едрите риби. ”

Алкохолният необут Миню Стайков и още 9 души бяха арестувани по съмнение за присъединяване в незаконната цигарена фабрика, открита на 18 юли в Карнобат. Спецпрокурори, следователи и данъчни нахлуха в седалищата на групата му компании, известни като “Сис индустрийс ” и предприятията “Винпром Карнобат ” ООД в село Венец и “Топаз Мел ” ООД в бургаското село Церковски.
 Въоръжен служител на реда охранява винпрома в с. Венец, до момента в който текат обиските. Въоръжен служител на реда охранява винпрома в с. Венец, до момента в който текат обиските.
От компанията на Стайков споделиха, че той не е задържан, а спецпрокурорите прецизираха, че задържането на милионера е за 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи, а до през днешния ден ще стане ясно дали ще му бъдат повдигнати обвинявания. Това е втора огромна сходна акция, откакто на 31 август проверяващи на Данък добавена стойност измами и пране на пари влязоха в хотелите Ветко Арабаджиев. Бяха повдигнати обвинявания на шестима души, измежду които и на сина Вълчо. Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха оповестени за търсене посредством Интерпол.

Днешната акция не е обвързвана със случая “Арабаджиеви ”, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той напомни за разкриването на тайния тютюнев комбинат в родния град на Миню Стайков отпреди 2 месеца. И добави, че арестуваните ще се ревизират също и за данъчни закононарушения и пране на пари.

Акцията във “Винпром Карнобат ” и “Топаз мел ” се ръководеше от различен зам.-главен прокурор Борислав Сарафов, който е и началник на Националната следствена работа. Целта на екипите е да се откри по какъв метод парите от незаконните цигари са били “изпирани ”, в това число посредством легалното произвеждане на алкохол или брашно.

Според проверяващите облагите от незаконни цигари са били към 70 млн. лв. годишно. Според Гешев цигарената фабрика действа от 2015 година и е с извънредно съвременно съоръжение, с облага 1,5 млн. лева на седмица по цени на черния пазар. “Работниците са карани от Армения и не са пускани да излизат, имали са спални пространства и всички улеснения ”, изясни Гешев.

Фабриката се помещавала в постройката на някогашна мандра, благосъстоятелност на кмета на Карнобат Георги Димитров, който я трансферирал на сина си Иван. Там почнало произвеждане на пелети, само че Иван се отказал и дал постройката чартърен. Фирмата наемател е на името на портиера и е фиктивна, разясни зам.-главният прокурор Гешев.

Бивш спецполицай си спомня


Предупредиха го през 2005 година, изхвърлиха пиенето


През 1993 година го обвинили за ликвидиране, само че бил оневинен

“Спомням си акцията през 2005 година във фабриката във Венец, когато някой предизвести Миню Стайков ”, описа пред “Труд ” някогашен чиновник на полицията, поискал името му да не се цитира. В онази година още от януари ченгета и митничари от цялата страна почнали инспекции по складовете на търговци, които продават продукцията на “Сис Индустрийс ”. Намерени били десетки хиляди бутилки с подправени акцизни етикети или такива за по-нисък алкохолен градус, или за шише за друг размер. В края на март била готова акция, при която да се влезе ненадейно във Винпрома на на Миню, където да се заловят кашоните с бутилки, на които е залепен менте бандерол. Проверяващите били спрени на портала. Започнали разправии с защитата, които траяли 2-3 часа. През това време всички от завода разпечатвали кашоните и изливали алкохола по умивалници, тоалетни и даже по подовете. Инспекторите заварили единствено големи количества празни шишета и миризма на алкохол.

През 1993 година Стайков е бил съден в Бургас и за ликвидиране на младо момче, удряно по главата с дръжката на револвер. Тогава обаче го оправдали. Съдът приел, че Стайков е удрял момчето, само че му е нанесъл единствено плесници, които били “козметични ” и не те аргументи гибелта.

Поточна линия


Тютюнът бил изнасян в чужбина


Нелегална фабрика за цигари в Карнобат изнасяла продукцията си главно зад граница, написа “Труд ” още през юли. Запознати с следствието разкриха, че създаваната марка е “Капитал ”. Най-големият пазар за контрабандната стока бил Турция, само че се ревизира дали тирове не са изнасяли тютюневите ментета и за Западна Европа. Малка част от произвеждане оставала в България. Себестойността на кутия била 50 стотинки. Във фабриката работели 100 индивида на три смени. Проучване на държавното управление и тютюневите компании, което се прави на всеки три месеца, сподели, че “Капитал ” са едни от най-пушените незаконни цигари у нас. Тя е обичаната марка и на производителите, които желаят да вършат незаконни цигари, защото действително нямат притежател. Освен “Капитал ”, във фабриката се правели и други марки цигари. Открити били и заготовки за кутии, филтри и опаковъчно фолио.

Синът Стайко разследван за Данък добавена стойност

 Стайко Стайков с новата си обич плеймейтката Мария Цветкова. Стайко Стайков с новата си обич плеймейтката Мария Цветкова.
Синът на Миню Стайков също бе разследван за източване на Данък добавена стойност посредством импорт на захар. Акцията „ Захарно петле “ против Стайко Стайков бе извършена през 2013 година Разследващите оповестиха тогава, че вредите на бюджета били за 2,5 млн. лв.. Първоначално Стайков не бе открит и бе разгласен за интернационално търсене. След близо два месеца той се съобщи. По-късно съдът го освободи от ареста против 50 000 лв.. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов се оплака по време на акцията от приключване на информация, станало посредством магистрат.

По неофициална информация делото към този момент е прекъснато заради липса на доказателства. Стайко Стайков бе женен за дъщерята на Ветко Арабаджиев – Александра. Миналата година двамата са се разделили.

Кой е Миню Стайков?


Жичкаджията, който Министерство на вътрешните работи назова Апаша


 03-1 Не е известно дали на млади години Миню Стайков е бил именуван Апаша. Но през 2005 година Пресцентърът на Министерство на вътрешните работи оповестява за акция в офиси и пространства, употребени от “М. С., по прякор Апаша ”. Оттогава прозвището му се лепва като бандерол и по този начин го назовават много хора, несъмнено – не в негово наличие.

Миню Стайков е роден през ноември 1961 година в Карнобат и твърди, че детството му е минало по лозята, от които в този момент компанията му държи 26 000 декара. Завършил е селскостопански колеж, само че стартира работа като електротехник. Учи и мениджмънт, а в края на 1989 година “жичкаджията ” записва първата си компания “Топаз ” по тогавашния Указ 56. Докато прохожда демокрацията, Миню Стайков прохожда в търговията с вносен алкохол. Първите му доставки са за курортите по морето, а след това и за цялата страна. “Сис индустрийс ” е основана през 1992 година, като в нея тогава влиза като съучастник татко му Стайко, а сега се ръководи от брачната половинка му Рени Михайлова Стайкова. Самият той към моента взе участие в ръководството на други 9 компании, измежду които не са гигантските “Винпром Карнобат ” и “Топаз мел ”, в който Стайков е единствено притежател на дялове.

Според данни за 2017 година “Сис индустийс ” е имала оборот от 36 млн. лева от вино и 44,5 млн.лв. от корав алкохол. Голям е и годишният оборот от търговията с брашно на “Топаз мел ” – 76,7 млн. лева Мелничният комбинат на компанията е с съвременно съоръжение и е един от най-големите на Балканите.

Любопитен факт е, че Миню Стайков е непосредствен другар на зам.шефа на оОбщинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев – един от най-големите зърнопроизводители в Карнобатско. Преди месец Бенчев бе упрекнат за укривателство на Димитър Желязков-Митьо Очите. През 2005 година Стайков и Бенчев оповестиха обществено проектите си да строят летище в Карнобат, защото имали желание да си купят по един аероплан.

Миню Стайков има наследник Стайко, който е разведен с Александра – щерката на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Има и щерка Яна, която е щастливо омъжена.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР