Шефът на сектор Улична престъпност в СДВР Ивайло Любомиров разкрива

...
Шефът на сектор Улична престъпност в СДВР Ивайло Любомиров разкрива
Коментари Харесай

Шефът на сектор „Улична престъпност“ в СДВР: По кръчмите ни обират чужденци джебчии, румънци задигнаха 40 000 евро от бизнесмен в лоби бара на хотел

Шефът на бранш " Улична престъпност " в Столична дирекция на вътрешните работи Ивайло Любомиров разкрива в изявление пред в. " Телеграф " дали с идното повреждане на времето ще се усилят джебчийските обири в заведенията. Той показва, че жените-крадли в София вървят с портмонета за по Е200-300, дебнат в молове и превоза, а разбойниците атакуват в шест горещи точки.

- Г-н Любомиров, знаете ли вече от коя държава е ловкият като фокусник крадец, който успя да свие „ Ролекс” за 90 000 лв. пред очите на продавач и охранител?
- Една от хипотезите, е, че е шиптър, проверяваме тази хипотеза, но не съм много сигурен все още за националността му. Проверяваме всички гастролиращи апаши, както и чужденци, които са влезли на територията на страната, за съпричастност към деянието. Това се отнася за лица от съседните ни страни и за такива от Централна и Южна Америка, тъй като сме имали задържани оттам за подобни кражби.

- Очаквате ли завишаване на джебчийските кражби с разваляне на времето? Ето, вече застудя драстично.
- С разваляне на времето се увеличават джебчийските кражби в заведенията. Имам предвид ресторанти за бързо хранене, дори в градския транспорт. Всеки облича външна дреха, слага неща в джобовете и така. А иначе очаквам истинско завишаване на джебчийските кражби по време на предпразничното пазаруване.

- Очаквате бум на кражби в заведенията?
- Не чак бум, но увеличаване. Обикновено има такова.

- Какъв е механизмът на извършване на джебчийска кражба в заведение?
- Хората си оставят портмонета, телефони, скъпи вещи във връхните дрехи, които са по закачалките. Това е единият вариант. Другият е дрехата да е оставена на облегалката на стола. Човек се съблича, като във вътрешния джоб си държи ценности, които после не си намира. Мога да кажа, че извършителите, които ходят по заведенията да крадат, почти 90% са мъже. Освен това 70 на сто от тях са чужденци - от Сърбия, Македония, Албания.

- Останалите 30% от джебчиите са български мъже?
- Да, това са хора, които се издържат от тази работа.

- Как се разпознават джебчиите и как си набелязват жертвите?
- Бързо ги набелязват. Сядат, където им е удобно, приближават си стола и му пребъркват за нула време джобовете, стават и си тръгват. Обичайно не си поръчват нищо, ако бързо извършват кражбата. Преди две години по този начин откраднаха 40 000 евро от сакото на един мъж. Добре ли е?

- Кой носи 40 000 евро в сакото си?
- Бизнесмен ги носеше. Кражбата стана в лоби бара на хотел „ Даунтаун”. Бяха организирана група от Румъния и ги задържахме и даже единият още е в затвора. Тогава ги неутрализирахме, бяха се активизирали много да идват от Румъния. Шиптъри също идват.

- Шиптърите идват ли често да крадат у нас?
- Идват епизодично, крадат и си тръгват. Те обикновено действат в комбина със сърби. Имахме един сърбин, който за 2 месеца направи 50 кражби в София. Обявихме за го издирване, установихме го, но вече трета година няма резултат. Интерпол също го издирва.

- Какво е характерното за тези мъже джебчии?
- Набелязват компании обикновено. Но сме имали случаи и по един човек да си стои на масата, пак го обират. Избират лъскави заведения, не влизат по кварталните кръчми. В заведенията за бързо хранене по моловете също влизат.

- В повечето заведения има камери. Не се ли страхуват, че им се виждат лицата?
- Не ги притеснява, защото са гастролиращ контингент. Те идват, вършат престъплението и заминават, например за Гърция или Сърбия. В рамките на 2-3 дни, докато дойдат записите при нас, те са направили серия кражби и тръгват. Трудно се установява този вид престъпление.

- Получавате ли оперативна информация от чуждите служби, че някой известен джебчия например идва у нас?
- Да, държим контакт с всички сектори като нашия, които работят по линия на джебчийството. Обменяме информация с цяла Европа.

- Родните джебчии мъже какви са?
- Какви са - българи. Нормално изглеждащи, добре облечени, не са наркомани. Поддържат приличен вид. Това са хора, които са поливалентни - крадат коли, правят измами, както и други престъпления. Никога един криминално проявен тип не се занимава само с едно престъпление. Например ако джебчия открадне дебитна или кредитна карта, после отива и тегли от нея - там вече е друго престъпление. Но да ви кажа и друго - в заведенията жени не крадат.

- Защо?
- Не крадат просто в заведения. 95% от джебчийките са ромки, но се държат европейски. Портмонетата им са по 200-300 евро. Чанти, обувки, костюми, всичко им е марково.

- Къде крадат жените?
- Крадат в транспорта и в моловете.

- Не го разбирам, ще имаш портмоне за 200 евро и ще джобиш в рейса. Не е ли странно?
- Да, но ако вземе 2000 евро в рейса, как ви звучи?

- Че кой в рейса носи такива суми?
- Има, има. Хората носят големи суми по транспорта. Има сме случаи за над 1000 лв., 2000 лв. дори и 5000 лв. Мога да ви кажа, че в транспорта е имало кражби до 8000 лв. Докато в заведенията сме имали до 40 000 евро. Има и мъже, които крадат по рейсове и трамваи, но са рядкост. Докато в заведения жени не влизат. Това са различни типове разбойници.

- Кои са горещите точки, ако мога така да кажа, в които джебчиите нападат гражданите? Питам ви, за да предупредим хората да са по-бдителни.
- За транспорта мога да кажа, че са местата, където е променен маршрутът във връзка с ремонтите в столицата и от третия метродиаметър. Получават се тапи, задръствания, което забавя графика на транспортните средства и се събират много хора по спирките. Това автоматично води до привлекателност от страна на разбойниците. Карето Петте кьошета, Руски паметник, „ Иван Гешов”, бул. „ България”, по маршрута на трамваите 7 и 5 и автобусите 204 са места, които са любими на джебчиите. Пет-шест са горещите точки.

- А карето на болниците, където дебнат апаши и ни обират и багажа в колите?
- Да, това е факт. Тук включваме карето на болниците, както вие писахте – между ВМА и Александровска, около Центъра по хигиена, както и край паркингите на всички поликлиники.

- Жертвите на джебчиите какви са - повече жени или мъже?
- На въпроса какви са – разсеяни са. Жертвите са всякакви - от студенти до баби на по 80-90 г. Мъже, жени, няма значение. Обират, който им е удобен.

- По моловете какви крадат?
- Джебчийките, които са и в транспорта. При тях обаче също има разделение. Едните са се специализирали по транспорта, други само в мола.

- Колко клана крадат в транспорта?
- Не знам, никой не може да ви каже. 1300 души е контингентът, който водим, но той е в цяла България. Те са повече, но две трети от джебчиите са в чужбина.

- Къде на Запад действат нашите джебчийки?
- Във всички европейски столици – най вече в Англия. Информация получихме онзи ден, че в Лондон пак има наши разбойници. През 2012 г. ги изгонихме оттам, но сега явно са се завърнали. Знаете, че ходихме да работим в Лондон на лятната олимпиада. Тогава ги бяхме прибрали, но сегашният сигнал е налице. Иначе наши джебчии има в Прага, Будапеща, Виена. Много от тях са трайно установени и в Германия.

- В какво инвестират парите?
- В къщите, но основно в злато, то е задължително.

- От кои области на България са най-опитните джебчии?
- От всички области има. На морето сега например бяхме 4 месеца командировани. Джебчийките опитваха да идват, но не им се получи. Видяхте, че почти нямаше престъпления от този вид. Имахме наскоро и румънци - мъже и жени с фалшиви плакати на фондация на глухонемите, които искаха помощи. И като спре някой да им даде, го пребъркваха. Успяхме да ги установим и вече ги няма, не идват. Като не могат да пробият по един начин, мислят иновативни методи. Сега в транспорта имаме камери в по-новите рейсове, не ходят там да крадат. Ако навсякъде има камери, ще спаднат престъпленията.

Интервю на Виктория ПЕНКОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР