Шефът на резидентурата на ГРУ в България Бубеков е засеченият

...
Шефът на резидентурата на ГРУ в България Бубеков е засеченият
Коментари Харесай

Шефът на резидентурата на ГРУ в България е засеченият руски шпионин?

Шефът на резидентурата на ГРУ в България Бубеков е засеченият съветският разузнавач от ДАНС и Специализираната прокуратура, който е с дипломатически имунитет на служба консултант в Посолството на Руската Федерация в София. Негов осведомител е бил българският военачалник от запаса, с достъп до класифицирана информация, оповестява Zonanews, като се базира на свои източници.

Бубеков е бил водещият офицер от съветска страна, който е провеждал съгласуваност и получавал информацията, а генералът от запаса я е доставял. Той е работил в Министерство на защитата, взел участие е в задачи отвън България и е разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща Европейски Съюз и НАТО.

Специализираната прокуратура и ДАНС правят следствие за непозволена разследваща

активност от страна на български и съветски жител в интерес на Руската Федерация. Образувано е досъдебно произвеждане за закононарушение по чл.105 от Наказателен кодекс, при което от 2016 до сегашния миг български жител се е сложил в услуга на непозната страна за нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна загадка.

За прикритие на непозволената активност са осъществявани тайни срещи, употребени са портативни карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за шифроване на връзката между тях.

Извършени дейности по следствието:

- организират се претърсвания и изземвания на 2 адреса и леки коли, благосъстоятелност на

българския гражданин;

- СП е изпратила уведомително писмо посредством основния прокурор до министъра на външните работи

за нарушение Виенската спогодба за дипломатически връзки и открита

нерегламентирана разследваща активност от страна на представител на дипломатическата

задача на Руската Федерация в България.

Същото е в несъгласие и с Виенската спогодба за дипломатическите връзки. В тази връзка основният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на следствието данни с оглед предприемане на дейности по подготвеност.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР