Шефът на Пентагона ще е два дни в София,ще наблюдава

...
Шефът на Пентагона ще е два дни в София,ще наблюдава
Коментари Харесай

Шефът на Пентагона ще е два дни в София, но няма да се среща с върховния главнокомандващ Радев

Шефът на Пентагона ще е два дни в София,ще следи взаимно обучение на полигона, ще приказва с премиера Кирил Петков, само че няма да има среща с президента

Секретарят по защитата на Съединени американски щати Лойд Дж. Остин идва през днешния ден в София на двудневно работно посещаване по покана на министъра на защитата Драгомир Заков, с цел да обсъдят тематики от интерес и за двете страни, разгласи в публично известие българското МО.

Според БНР Остин към този момент е в България. В рамките на визитата министърът на защитата Драгомир Заков и шефът на Пентагона ще проведат среща с военнослужещи от армиите на двете страни, които вземат участие в взаимната българо-американска подготовка на образователен полигон „ Ново село “. На среща в Министерството на защитата ще бъдат разисквани вероятностите за развиване на двустранното съдействие, прибавят от МО.

В изявление за БНР преди визитата министър Заков го дефинира като извънредно знаково. Министърът на защитата Драгомир Заков сподели още, че формите, в които се разисква военна помощ за Украйна са съюзните: НАТО и Европейският съюз.

Визитата на Лойд Остин предшества визитите му в Брюксел и Словакия и е част от обиколката му в Европа с фокус върху поддръжката за съдружниците от НАТО.

В събота той ще се срещне и с премиера Кирил Петков, като в това време стана ясно, че президентът Румен Радев няма да има диалог с шефа на Пентагона.

" Трябва да бъдем солидарни с украинския народ. Всеки, който вземе рение за даване навъоръжение и по този метод въвлича България във войната, би трябвало да може да се оправи пред обществото и да изясни какъв е рискът, тъй като цената постоянно се заплаща от жителите, а не от политиците ", сподели президентът в Стара Загора.

" Нашата съществена задача, е да не допуснем българските жители, нашите стратегически обекти - като нуклеарната ни ценрала да останат без съответна противовъздушна защита. Виждате, че на територията на прилежащи страни падат дронове със заряди в тях. Ние не трабва да позволяваме това да се случи ", подерта той.

Радев изясни и дали ще се срещне с Остин. " Да не забравяме, че това е министърът на защитата, а не президент и такава среща по протокол не е планувана. Решават се оперативни въпроси, които са напълно в компетентността на изпълнителната власт. Очаквам след тази среща Министерски съвет да даде ясна информация ", разяснява той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР