Шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ отхвърли

...
Шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ отхвърли
Коментари Харесай

ГЕРБ препоръча на съдиите да не се месят на парламента за членове на ВСС

Шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ отхвърли апела на Съюза на съдиите към депутатите да обяснят по какъв начин са избрали своите претенденти за членове на Висшия правосъден съвет (ВСС). Вчера съюзът изпрати намерено писмо до депутатите, в която бе написано следното: „ За нас като професионална организация е значимо да научим по какъв начин тъкмо народните представители са избрали своите претенденти измежду хилядите адвокати в страната с минимум петнадесетгодишен юридически стаж и високи професионални и нравствени качества ”.
„ Ние не се намесихме, когато правосъдната система избираше своите претенденти. Не квалифицирахме претендентите, не сме желали описи. Иначе и аз бих попитал - аз също имам съмнение… Като са разграничени, апелирам да не се месят ”, отговори тази заран пред бТВ Кирилов.
Той изясни, че депутатите са създали своите номинации като „ четат всички изявления в профилираните издания ”. „ Следваме най-високите стандарти за гласност, обсъждаме даже авансово предварително чуване на претендентите. Опитваме се да отговорим на всички условия, да не кажа прищявки ”. Той прикани да не се вършат опити от в този момент да бъде „ инфектиран ” изборът на Народното събрание, тъй като членовете на Висш съдебен съвет би трябвало да бъдат определени с две-трети – т.е. 160 гласа.
Данаил Кирилов подсети, че сега най-малко пет институции би трябвало да се борят с корупцията. „ Ако се сътвори обединен антикорупционен орган, ще се реализиран по-високи резултати ” – по този начин Кирилов разяснява апела на президента Румен Радев за основаването на такава институция. Той напомни, че още в края на м.г. ГЕРБ е предложил тъкмо това. „ В никакъв случай няма да е мега, в случай че приказваме за цифров състав, едва ли ще бъде по-различна от състава на настояща организация. Но ще има повече пълномощия – и за антикорупция, и за спора на ползи, и за лишаване на имущество. Това ще събере всички структури дружно ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР