Шефът на парламентарна антикорупционна комисия Борис Ячев, представител на НФСБ,

...
Шефът на парламентарна антикорупционна комисия Борис Ячев, представител на НФСБ,
Коментари Харесай

Депутатът Ячев: Комисията "Антикорупция" е прекалено натоварена

Шефът на парламентарна антикорупционна комисия Борис Ячев, представител на НФСБ, се разтревожи, че КПКОНПИ - Комиисята за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество, има прекомерно доста работа и е претрупана със случаи. 

Повод за тази угриженост на депутата е показаният от КПКОНПИ отчет за активността й през предходната година. Предстои докладът, квалифициран от новия председател - някогашния основен прокурор Сотир Цацаров,  да бъде прегледан в пленарната зала.   

В момента над 50 хиляди души от висшите етажи на властта и 130 хиляди от цялата държавна и локална администрация подлежат на инспекция, аргументира се Борис Ячев пред БНР.  Има чиновници, които нямат отношение към разходването на обществени средства - да вземем за пример специалисти и водачи, твърди депутатът. Според него на комисията би трябвало да й бъде спестена непотребната работа и за задачата би трябвало да се ограничи обхватът на проверяваните за имуществени ползи лица.  Тази тема  - за ограничение на инспекциите и контрола, от време на време се повдига от разнообразни политици.

Комисията " Антикорупция " може и да е претрупана, само че това значително се дължи на " недокомплекта " й. Една четвърт от щатовете в КПКОНПИ са незаети, означи Ячев. Той разясни, че преди две години имало огромен интерес към работата в този значим държавен орган, само че след това нещата се трансформирали, много кади напуснали и в този момент има свободни бройки. Положението е изключително сериозно при управителните длъжности -  те са общо  54, а 25 сега са незаети, в това число в някои от най-големите териториални звена, и това основава проблем, разяснява депутатът.  

Очаква се в пленарната зала Сотир Цацаров да изясни за какво работата в КПКОНПИ е толкоз непривлекателна.

 

РЕЗУЛТАТИ

Според показания в Народното събрание отчет през 2019 година комисията е внесла 220 желае за над 850 милиона лв.. Проверени са били над 10 хиляди заявления на представители от висшите етажи на властта, вкл. местната власт. - кметове и общински съветници. 

37 парцела и 120 моторни транспортни средства са били отнети в интерес на страната. Комисията е работила по 116 сигнала за спор на ползи, от които 14 са били открити, като това са представители най-вече на локалната власт. 450 от инспекциите за противопоставяне на корупцията са завършили с внасяне в съда. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР