Шефът на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев разкри

...
Шефът на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев разкри
Коментари Харесай

Явор Колев от ГДБОП с горещи разкрития за новите хакерски трикове, които ни атакуват

Шефът на отдел "Компютърни закононарушения " към ГДБОП Явор Колев разкри какви измами употребяват хакерите, с цел да обхванат до персоналната ни информация и даже да източат банковите ни сметки. В предаването на "Беновска пита " по Канал 3 той описа и по какъв начин ще се осъвремени Наказателен кодекс, с цел да дава отговор на актуалните условия.

"Това са детайлите на така наречен "социално инжинерство ". По същия метод се изпращат и различен вид писма - закани.
От името на адвоткати, има атачмънт, провокират ви по един или различен метод да отворите писмото и по този метод да болестите телефона си или компютъра. Понякога пращат и призовки от КАТ. Те разчитат, че от такава сериозна институция, изпращайки мейл, би трябвало да се запознаете със наличието.

След това стартира офанзива и се правят тежки закононарушения - навлизане във фирмена преписка, смяна на банкови сметки, източване на огромни суми от компанията.

Тази седмица даже разпращаха писмо от името на Министерство на вътрешните работи ", разяснява Явор Колев и благодари на вътрешния министър Младен Маринов, че е зает с проблемите на киберпрестъпността.

"Надявам се, че звеното ни ще бъде развито в допълнение, защото отговаряме на провокациите на съвремието, само че виждате, че целият публичен живот се изнася в интернет.

Работим с три пъти нарастване на щата - 40 души, редица ограничения сме предложили да развиваме това звено, а също и да има промени в законодателството, което е остаряло за провокациите пред нас.

Трябва да има завишаване на наказванията, в този момент хакерска офанзива се санкционира от една до три години. А вижте какво стана с хакването на Национална агенция за приходите и какъв брой хора бяха наранени.

Това изисква актуален инструментариум за противопоставяне на този вид престъпност.

Всичко е съобразено с нормите на интернационалното право. Всички тези промени сме ги планували като промени, които дават отговор и на законодателството на Европейски Съюз. Това са правила, изпитани и в други, развити страни.

Благодаря на медиите, по тази причина, че се подема осведомителна акция, тя е доста значима, тъй като 99% от жертвите на кибер закононарушения са хора, които не демонстрират нерешителност. Трябва да се употребяват лицензирани операционни системи, комплицирани пароли, които да променяме от време на време, да не са идентични за ресурсите в интернет, а разнообразни ", разкри още Явор Колев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР