Шефът на ООН по човешките права призова за мораториум върху

...
Шефът на ООН по човешките права призова за мораториум върху
Коментари Харесай

ООН иска мораториум върху изкуствения интелект, нарушаващ човешките права

Шефът на Организация на обединените нации по човешките права прикани за мораториум върху потреблението на технологии с изкуствени разсъдък, които излагат на риск човешките права, в това число системи за сканиране на лица, които наблюдават хората в публични пространства, съобщи „ Асошиейтед Прес “.

Мишел Бачелет, висш комисар по правата на индивида в интернационалната организация, сподели, че страните би трябвало категорично да забранят приложенията за изкуствен интелект, които не са в сходство с интернационалното законодателство за правата на индивида.

Приложенията, които би трябвало да бъдат неразрешени, включват държавни системи за „ обществено оценяване “, които преценят хората въз основа на тяхното държание и избрани принадлежности, основани на AI, категоризиращи хората в групи, да вземем за пример по етническа принадлежност или пол.

Изкуственият разсъдък може да е добра мощ, само че може да има и „ отрицателни, даже пагубни резултати, в случай че се употребява без задоволително внимание върху това по какъв начин въздейства върху правата на индивида “, излиза наяве от изказване на Бачелет.

Коментарите ѝ идват с нов отчет на Организация на обединените нации, който изследва по какъв начин страните и предприятията ползват системи за AI, които засягат живота и поминъка на хората, без да основават подобаващи защитни ограничения за попречване на дискриминирането и други вреди.

Върховният комисар не прикани за безапелационна възбрана на технологията за различаване на лица, само че разяснява, че държавните управления би трябвало да спрат сканирането на хора в действително време, най-малко до момента в който не покажат, че технологията не е дискриминираща.

Държави не се загатват поименно в отчета, само че Китай да вземем за пример е измежду тези, които внедриха технология за различаване на лица, изключително като част от наблюденията в западния район Синдзян, обитаем от малцинства на уйгурите.

Докладът показва нерешителност по отношение на инструментите, които пробват да изведат прочувствените и психологичните положение на хората, като проучват техните изражения на лицето или придвижвания на тялото.

Кой взема ограничения?

Европейските регулатори към този момент подхващат стъпки за преодоляване на най-рисковите приложения за изкуствен интелект. Предложение регламенти, обрисувани от чиновници на Европейския съюз тази година, биха забранили някои използва на изкуствен интелект, като да вземем за пример при сканиране на черти на лицето в действително време, до момента в който други, които могат да застрашат сигурността и правата на хората, са мощно следени.

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън също изрази опасенията си. Новосъздадена група, наречена Съвет по търговия и технологии и ръководена взаимно от американски и европейски длъжностни лица, се пробва да си сътрудничи при създаването на споделени правила за AI и други софтуерни политики.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР