Шефът на ООН Антонио Гутериш призова в четвъртък за незабавни

...
Шефът на ООН Антонио Гутериш призова в четвъртък за незабавни
Коментари Харесай

ООН: Ерата на глобалното затопляне приключи, настъпи „ерата на глобалното кипене“

Шефът на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани в четвъртък за незабавни радикални дейности против изменението на климата, като сподели, че рекордните юлски температури демонстрират, че Земята е минала от фаза на стопляне в „ епоха на световно шупване “.

Говорейки в Ню Йорк, генералният секретар разказа интензивната горещина в Северното полукълбо като „ грубо лято “.

„ За цялата планета това е злополука “, сподели той, отбелязвайки, че „ с изключение на мини-ледниковия интервал през идващите дни, юли 2023 година ще разбие върховете на всички места “.

„ Промените в климата са тук. Това е ужасяващо. И това е единствено началото. Ерата на световното стопляне приключи; настъпи ерата на световното шупване.”

Екстремните въздействия от изменението на климата са в сходство с „ прогнозите и многократните предизвестия “ на учените, сподели Гутериш, добавяйки, че „ единствената изненада е скоростта на смяната “.

Изправен пред „ трагичните “ последствия, той повтори апела си за бързи и широкообхватни дейности, като още веднъж се прицели в бранша на изкопаемите горива.

„ Въздухът не може да се диша. Жегата е непоносима. А равнището на облаги от изкопаеми горива и бездействието в региона на климата е недопустимо “, сподели някогашният португалски министър председател.

„ Лидерите би трябвало да водят “, сподели той. „ Без повече съмнение. Без повече извинения. Край на чакането другите да се движат първи. “

Преди срещата на високо ниво за климатичните упоритости, която той би трябвало да бъде хазаин през септември, Гутериш прикани развитите страни да се ангажират с постигането на въглеродна индиферентност допустимо най-близо до 2040 година, а за нововъзникващите стопански системи допустимо най-близо до 2050 година

„ Унищожението “, отприщено от човечеството, „ не би трябвало да въодушевява обезсърчение, а деяние “, сподели той, предупреждавайки, че с цел да предотврати най-лошите резултати, човечеството „ би трябвало да трансформира една година на изгаряща горещина в година на изгаряща упоритост “.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР