Шефът на НДК само за един ден - Борислав Велков,

...
Шефът на НДК само за един ден - Борислав Велков,
Коментари Харесай

Борислав Велков: Боршош източва НДК, загубите са 21 млн. лв.

Шефът на НДК единствено за един ден - Борислав Велков, пусна във Facebook скандални известия, свързани с публичната поръчка за ремонта на НДК, заяви Офнюз.

Велков прави разкритията си като ръководител на Съвета на шефовете на НДК. Той бе определен от министър Лиляна Павлова да заеме мястото на уволнения пред два дни от нея изпълнителния шеф Мирослав Боршош, само че през вчерашния ден министър председателят Борисов по неразбираеми аргументи върна титуляра на поста без да уточни претекстовете си.

Нещо повече, министър-председателят даже лиши ремонта на НДК от отговорностите на министъра по българското председателство Лиляна Павлова и го разпореди на министъра на културата Боил Банов.

Синът на депутата от Българска социалистическа партия Славчо Велков твърди, че НДК е банкрутирало сдружение, а загубите му за три години са 21 млн. лева - пари на данъкоплатците.

Според него в Двореца на културата работят " моделите "Боршош”, които се трансформират в наклонност, при които " взимаш от данъкоплатците, продаваш през някогашната си билетна компания, разплащаш се обилно с "културата” и усвояваш разликата през най-различни спомагателни услуги и свързани компании ".

" Това се назовава КУЛТУРНА кражба ", написа Велков. Той разгласява и няколко персонални известия от чиновник на НДК за напътствията за приспособяване на публичната поръчка.

 1936369

 1936370  1936371

 1936372

В текста, който публикуваме без интервенция Велков дава обещание още разкрития:

УВАЖАЕМИ ХОРА НА ДУХА, КУЛТУРАТА И БИЗНЕСА! (БОРШОШ, ТИ НЕ СИ МЕЖДУ ТЯХ.)

С интерес проследявам какво се случва през вчерашния ден и през днешния ден към проблема Национален замък на културата. Твърдо бях решил да не обявявам нищо, само че в името на КУЛТУРАТА и ОБЩЕСТВОТО, на което тя е огледало, взех решение, че ще бъде огромно двуличие да не го направя. Имам наследник, който е на 16 години, и някак си би било добре да му предадем всички дружно няколко урока за КУЛТУРАТА и ХИГИЕНАТА на духа! За мен кардиналната и професионалната позиция се неделими! В този смисъл съм представител на една нова КУЛТУРА в България (макар рядка все още), която се споделя ПРОФЕСИОНАЛНА КУЛТУРА. Изповядва се от ПРОФЕСИОНАЛИСТИ! Там, където съм се учил, попивал зания и практикувал, тези проблеми за КУЛТУРАТА и ИНСТИТУТИТЕ са ги минали преди 150 години! Така, че съм доста наясно какво тъкмо ви пиша!

И по този начин, дано споделя няколко неща, с цел да се обясни картинката на всички! Все отново съм доста по-пряк участник в спектакъла от множеството артисти в него!

В качеството си на ръководител на СД на НДК и виновен към професионалните полезности, ще Ви кажа, че заварих едно тежко банкрутирало сдружение. Катастрофирало сдружение! Това значи, че и КУЛТУРАТА в него е банкрутирала! Без визия, без бизнес проект ( а тя го изисква), без ясна вероятност! Нищо, с изключение на единствено общи приказки. Бизнес проект няма, само че ясна цел се оказа, че има - сдружението да бъде източено по всевъзможни способи! Много са! "ЗАПАДНИТЕ КУЛТУРНИ” модели, с които се съпоставяме не позволяват сходни неща! Там КУЛТУРАТА печели, а тук КУЛТУРАТА губи. Или се източва. Защо? Ами тъй като моделите "Боршош”, които се трансформират в наклонност, при който взимаш от данъкоплатците, продаваш през някогашната си билетна компания, разплащаш се обилно с "културата” и усвояваш разликата през най-различни спомагателни услуги и свързани компании, се назовава КУЛТУРНА кражба, в която вие участвате, само че без да знаете. Всъщност някои знаят, други не, само че тези дни се натъкнах на "холивудски” възнаграждения във банкрутиралото НДК! Дали сте си гения, времето, силата и никой не го оспорва, само че всичко си има цена!

За да не се похищавам, ето и малко общи числа като начало: загубата на сдружението за 2015 година - към 9,3 млн. лв., 2016 година - 8,5 млн., 2017 година - 3,4 млн., или общо за 3 години към 21 млн. лв. българска данъкоплатска пара. Дали в тези пари има КУЛТУРА? Да, несъмнено, само че когато се ръководят добре. Иначе са деградивен КУЛТУРЕН фактор. Е, уважаема Ваня Щерева, удовлетворена ли сте, че участвате косвено в КУЛТУРНОТО източване на века?

Ок ли сте, уважаеми всички, че до момента в който "той” се вози в безплатно възложен Лексъс за към 200 000 лв. със заплата от 1 300 лева, който паркира пред банкрутиралото "си” държавно дружество, вие репетирате или пишете крепко, с цел да зарадвате всеки един почитател? За да го накарате да си купи билет или книга? Днес прочетох някъде, че той бил "играч”:))) Играч в КУЛТУРАТА е този, който може да създаде и откри културен артикул. Да направиш "перо " и така нататък действия, да промотираш или да организираш, е as usual в нашия поминък, само че към момента не значи, че е артикул. В нашия случай става дума за един "културен Боршошлия”, който с изключение на да осъществя минуси с оправданието, че е ИНСТИТУТ - МЕЦЕНАТ, нищо друго няма! Факт. Институти са Министерство на културата, Министерство на образованието, а НДК е една културна инфраструктура, която е евентуална платформа на тези институти, сътрудник меринджей! Можеш да инвестираш в някои артикули, само че тогава, когато си... най-малко към нулата! Още малко инфо: в продукцията "Квартет” ( почитание към актьорите) инвестицията е към 800 000 лв., а възвращаемостта е 90 000 лв. през онази билетна компания, а постановката е сложена 2 пъти, или 450 000 лв. на вечер! Нали се досещате, че тези 90 000 лв. са действителният пазар. Това ли е артикул? Какво тъкмо построи този артикул в интерес на КУЛТУРАТА, което да е стабилно? Ако частен промоутър влага и възвръщаемостта е в това съответствие, то той ще се вози в трамвай. А меринджеят се вози в "Лексъс” и споделя, че това е "институт”! Освен това го прави в годината, в която има загуба от 8,5 млн. лв.! Докато всички останали се борят на този пазар, "института”... Щях, без да желая, да кажа, че се краде от него:) Добре де, не се краде, само че се източва.

Уважаеми хора на духа и културата, откровено скърбя, че са ви омотали в този идеален сюжет. Вие просто гастролирате там, а на гърба на гения ви се случва всичко това. Оставям всичко на вашата КУЛТУРНА съвест, която си е персонално ваша, само че помнете, че има образователен публичен резултат! Не го забравяйте! Няма да издавам какъв брой пари има в сметката на сдружението към днешна дата, само че бих обобщил по този начин - то е с индикатори на банкрут. Още по-зле даже - наличните пари са към този момент авансово изхарчени, тъй като са дължими за няколко следващи месеца на компанията ( и отлично за търпението и напъните, които се полагат), която сега се чуди по какъв начин да приспособява и ремонтира НДК за в действителност най-важното събитие с дълготрайно културно отражение за цялото общество, каквото е предстоящето Председателство на България през 2018 година Тези данъкоплатски пари са били преведени целево за него! Ако всичко това беше плод на несръчност, добре! Но всичко това е плод на лакомия и доста добре планувани дейности. Знам, че няма да успокоя никого, само че НДК, с изключение на парите за ремонта си, няма и стотинка от горната страна, а насъбраните отговорности към този и оня, тук и там, са фантазията на правосъдния реализатор.

В миг, в който цялата държавна машина е впрегната да ревизира и одитира, а държавното обвиняване в лицето на прокуратурата е в НДК в топлата петъчна вечер в 17.30 часа, с решение на "КУЛТУРНИЯ” са уволнени със смешни претекстове деловодителките на НДК, тъй като нямали "висше”, а тези почтени дами са там от 1986 г.(човешки ориси са това). И е заменен патрон на врата, и освен, и никой не знае какво тъкмо се е сличило през уикенда и в кой е бил ключа. Съмнявам се в последното. А през вчерашния ден е имало дистанционнен опит за източване на информация от сървъра. Блокиран е, популярност богу. Днес издадох заповед да бъдат запечатани кабинетите на деловодството и юриста.

Да, в името на КУЛТУРАТА е допустимо всичко! Да уволним (между другото, десетки " неуместни " хора водят трудови каузи против НДК), да унизим, да откраднем. Ето в такава КУЛТУРА участвате вие, а всички ние - живеем. Категорично мога да заявя, че това е "сламен мениджмънт”, който рано или късно ще рухне. В последна сметка "КУЛТУРАТА ПОБЕДИ”. Тъй като в този момент НДК отива в КУЛТУРАТА, време е и ПРОКУРАТУРАТА да влезе в КУЛТУРАТА,. Ако смятате, че КУЛТУРАТА с огромната си "победа” си е върнала още веднъж архаичния модел на битие, то дано всички сме наясно, че вие също носите солидарна социална отговорност за протичащото се!

Вчера меринджеят Ви излъга невъзмутимо. Излъга всички по веригата. Всъщност последните два месеца бяха тези, през които процесите се форсираха във всяко едно отношение. Никога и никой не го е принуждавал да подписва каквото и да било под напън. Имал е цялото време и власт от октомври 2016 година до през днешния ден, с цел да подпише, каквото реши. Защо не го е подписал? Да спазваш периоди, които съдбовно си изпуснал месеци преди този момент, не е напън. Това се назовава липса на професионална КУЛТУРА. Последните два месеца било безпорядък!

Последните два месеца в действителност се опитваме да подредим хаоса от последните три години. Натиснахме педала на макс, като в същото време удържаме ситуацията, с цел да не подпише меринджеят някоя дивотия от нелепост, която всички, дори и него да вкара в пакост, накъдето в действителност устремено се е запътил! Има бол отрицателни оценки на кой ли не за част от дейностите, също и безкрайни медийни подозрения към разходването на средствата. Казвам го аз, който съм участвал на всяко едно съвещание, и доста добре знам какво сме си споделили там. Вие не сте били. Само ще ви кажа, че вие се хванахте на един фейсбук пост. Sorry. Всички се хванаха. И с цел да ви потвърдя това, стартирам непретенциозно да обявявам това това в пространството, все неща, които потвърждават, че точно "той” е оказвал напън на клети хора още през 2016 година, когато два месеца не бяха от такова витално значимо значение. Има доста такива материали, по този начин, че разполагате с задоволително време, с цел да си измененията мнението. Уважаема Ваня Щерева, Вашето нямаше да се загуби, че дори можеше да е и повече. Ако имахте малко повече самообладание и предпочитание, щяхте да имате и удоволствието да участвате в написването на една нова книга в културната ни история - нов БГ КУЛТУРЕН МОДЕЛ, finally.

Публикувам този текст в персоналната си страница, тъй като показвам персонално мнение, което не обвързва никого от екипа, в който съм. Позицията, която показвам, към момента в качеството си на ръководител на Съвета на шефовете на НДК, е с изключение на административно оправдана, само че и морална. #МОРАЛ #КУЛТУРА В този директорски орган отговаряме за парите на данъкоплатците, от които се дотира и КУЛТУРАТА!
Айде лека нощ, и да ни е честита " ПОБЕДАТА”.:)
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР