Шефът на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи Орлин Пенев

...
Шефът на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи Орлин Пенев
Коментари Харесай

Водеща фигура в застраховането подаде оставка

Шефът на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи Орлин Пенев е подал оставка, излиза наяве от малко известие на страницата на институцията.

Главната задача на така наречен бюро " Зелена карта " е да изплаща компенсации при произшествия в чужбина, породени от незастраховани български коли, както и да се погрижи българските застрахователи да изплащат в период дължимите обезщетения при пътни катастрофи в друга страна.

Пенев е фигура с дълга кариера и богат опит в застраховането, заемайки редица управителни позиции в " Алианц България ". Той е някогашен ръководител на Асоциацията на застрахователите в България.

 Пенев е експерт с дълга кариера в застраховането
Източник:

Пенев е експерт с дълга кариера в застраховането

Като публично съображение за доброволното му отдръпване са посочени здравословни аргументи. То обаче евентуално е резултат от вихрещия се скандал със системата " Зелена карта " и наложения от Брюксел мониторинг над български застрахователни компании поради неизплатени вреди при пътни катастрофи в чужбина.

Наблюдението върху България е наложено от Съвета на бюрата за автомобилно обезпечаване в Европейски Съюз още през февруари-март тази година, когато от страната ни е поискана банкова гаранция от 4 млн. евро. По това време българските застрахователи внесоха гаранцията, което оскъпи полиците " Гражданска отговорност " с към 12 лева

Но това беше единствено началото. През този месец стана ясно, че мониторингът ще се организира при по-строги условия. Брюксел упорства за ежемесечни финансови доклади на българското бюро " Зелена карта ", както и за банкова гаранция, с цел да е несъмнено, че неизплатените вреди ще бъдат уредени, заяви " 24 часа ".


" Гражданска отговорност " може да нарастне с до 400% за рисковите водачи

Целта на системата е понижаване на злополуките

Мониторингът изисква сключването на общ презастрахователен контракт за целия пазар, който евентуално ще коства към 20 млн. евро. Вноските, които застрахователите внасят в Гаранционния фонд, също могат да бъдат увеличени.

Всички тези финансови условия евентуално в допълнение ще оскъпят застраховката " Гражданска отговорност " и полиците " Злополука ".

Проблемът е обвързван с два от водачите на пазара на " Гражданска отговорност " у нас, които бавят и отхвърлят заплащания при произшествия в избрани страни, потвърждавайки, че става дума за застрахователни измами. Единият от тях се оплака, че се сблъсква с големи измами в Румъния и Италия.


" Гражданска отговорност " - до каква степен застрахователите зависят от нея?

При някои компании този артикул образува над 95% от приходите им

Премиерът Бойко Борисов също се изрече по тематиката, потвърждавайки, че 42% от злополуките в Румъния се случват с коли с български номера и има хора в чужбина с по 300-400 автомобила с българска регистрация.

КФН и ДАНС направиха задълбочена инспекция в двете компании, само че резултатите от нея не бяха оповестени.

Застрахователният отрасъл е изцяло наясно с вероятните финансови последици от мониторинга, само че към този момент фирмите са подготвени солидарно да поемат тежестта от финансовите наказания, защото считат, че това е по-добър вид от пораждане на ликвидни проблеми в огромни компании.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР