Шефът на направлението за валутната стратегия на "Моргън Стенли" -

...
Шефът на направлението за валутната стратегия на "Моргън Стенли" -
Коментари Харесай

Оттеглянето на Меркел е в полза на еврото

Шефът на направлението за валутната тактика на "Моргън Стенли " - Ханс Редекер - един от най-оптимистичните "оракули " за пътя на еврото, е обнадежден от политическото крушение на немския канцлер Ангела Меркел - досегашния мощен фактор за непоклатимост в района. Анализаторите на капиталовата банка предвиждат, че единната европейска валута може да се изкачи до 1.32 щ. $ до края на 2019-а. За което ще черпи сили от поредност условия, едно от които е възможната победа на Фридрих Мерц в борбата да наследи Меркел като водач на Християндемократическия съюз. Макар че Мерц, който е началник на немското отделение за ръководство на активи на "Блек рок ", сигурно ще направи политически завой надясно, той е считан за по-голям последовател на интеграцията на еврозоната. А това ще помогне за подема на еврото, съгласно "Моргън Стенли ".

В отворено писмо, оповестено през октомври в немския "Ханделсблат " (Мерц е измежду съставителите му), те поискали единна застраховка против безработица на територията на обединена Европа и "бюджетна политика за еврозоната, която служи за сближение и непоклатимост на цялата общественост ". Авторите приканват също Германия да работи с френския президент Еманюел Макрон за усилване на европейския паричен съюз (EMU). Редекер счита, че в случай че този спор се превъплъти в съответни основни дейности за политиката на EMU, еврото евентуално ще дръпне мощно нагоре към щатския $.

Анализаторите на "Моргън Стенли ", които предсказаха при започване на годината растеж на единната европейска валута до 1.33 щ. $ през 2019-а, сега са преосмислили подема до 1.32 $ до 31 декември идната година - ниво, което "не е посещавано " от август 2014-а насам. Тази прогноза на щатската капиталова банка е най-оптимистичната измежду интервюираните от организация "Блумбърг " валутни играчи, чието усреднено очакване е за 1.25 щ. $ за едно евро.

Ако Берлин поддържа по-осезателно европейската визия на Макрон, може да се реализира поврат в придвижването на европейската парична единица, която през последните месеци е унизително слаба по отношение на щатската вследствие на забавения стопански напредък на еврозоната и на опасенията за бюджета на Италия. "Моргън Стенли " чака, че растящият популизъм в общността може на процедура да ускори устрема към по-нататъшна интеграция, а не да отслаби района. Именно неналичието на напредък в по-нататъшното обединяване на страните от блока и набиращият скорост евроскептицизъм допринсоха за саботирането на напъните на паричните специалисти да трансфорат еврото в най-сериозния противник на зелените пари като международна аварийна валута. От експлоадирането на дълговата рецесия в общността през 2011-а единната европейска парична единица е изгубила съвсем 25% от пазарната си оценка към $.

В късната следобедна европейска търговия на 7 ноември еврото се разменяше против съвсем 1.15 щ. $, откакто на 31 октомври завърши комерсиалната си сесия на 1.1302 $. Европейците обаче към момента нямат пръст в този триумф на единните европейски пари. Той по-скоро е резултат от повсеместната уязвимост на $, предизвикана от резултатите от междинните избори в Щатите за замяна на Камарата на представителите на Конгреса и на някои членове на сената. В тях демократите за първи път от осем години преобладават в Долната камара на Конгреса и сигурно ще дадат всичко от себе си, с цел да вгорчат живота на президента Доналд Тръмп.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на предходната седмица и първите два на тази беше деен. Средният дневен валутен оборот доближи 2579 млн. евро (5044 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.7% дял от купената и продадена валута.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР