Шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски е убеден, че следваме

...
Шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски е убеден, че следваме
Коментари Харесай

Мобилно приложение за COVID-19 ще свързва пациент-лекат-болница-МВР

Шефът на спешния щаб ген. Мутафчийски е уверен, че " следваме стъпките на най-хубавите в света "

© Георги Кожухаров Ново гратис мобилно приложение за здравния статус на българите ще бъде налично най-късно от понеделник сутринта. То беше оповестено от премиера Бойко Борисов, който заяви, че е създадено от " Информационно обслужване ", дружно с няколко ИТ компании, които са се присъединили в работата по него против 1 лева

В плана са взели участие експерти на SAS Institute за България, " Софтуер груп ", " Скейл фокус ". Системата е създадена на база специфичен програмен продукт за разбори, като сходни приложения работят в Южна Корея, Китай, Италия, Сингапур.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как работи

Най-общо приложението ще бъде разграничено в две елементи. В първата жителите ще могат гратис да се записват посредством ЕГН-то си, да дадат информация за здравния си статус сега и при предпочитание да попълнят данни за хроничните си болести.

Информацията ще се събира в централен указател и ще се изпраща до държавни органи като здравните инспекции по места, националния щаб, персоналните лекари, лечебните заведения, Министерство на вътрешните работи, гранична полиция и други До самия указател достъп ще имат единствено институциите, като това ще става единствено с дигитален документ. Впоследствие персоналните лекари ще се свързват с рисковите пациенти и ще ги съветват дали те ще би трябвало да си останат у дома или ще се наложи да бъдат признати в болница.

Информация ще може да се подава и от самите лекари в лечебните заведения при положение, че даден пациент няма мобилен телефон или не може самичък да вкара данните си, потвърдиха здравният министър Кирил Ананиев и шефът на спешния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Още изгоди

Най-голямата изгода от приложението е, че в случай че някой, който се е върнал от чужбина и на границата си попълни данните, откакто му изтече 14-дневният период на карантина, автоматизирано ще получи известие, че към този момент не е под карантина, изясни министър председателят Бойко Борисов. " Това приложение ще облекчи бележниците, хартиите, писаниците, администрацията ", добави той. И предложи: " Останете си у дома и си цъкайте на приложението ".

Пламен Цеков от софтуерната компания " Скейл фокус " изясни, че концепцията е жителите непринудено да подават информация за здравния си статус и тя да стига бързо и елементарно до персоналния му доктор. Той разясни, че при предпочитание хората ще могат да подават и данни за местоположението си, тъй че те елементарно да бъдат обслужени, в случай че се трансфорат в пациенти. " Например, в случай че човек се усеща зле и е сред Ямбол и Сливен, бързо и елементарно да се реши в коя болница след това да се прати колата за спешна помощ ", изясни той.

Бойко Борисов

Фотограф: Юлия Лазарова
Задочно
" Вече не ми се занимава ". Така министър председателят Бойко Борисов разяснява вчерашното изказване на президента Румен Радев, в което президентът разкритикува реакцията на държавното управление, обвързвана с заболяването. " Експеримент с хората не мога да си върша. Да, имало е Менгеле и други доктори дето вадят на един езика, на различен друго и вършат нов човек. Аз не мога да кажа вие ще умрете, вие ще живеете. Това ме кара да направя съседът ", съобщи Борисов.
Той означи, че България към момента не е достигнала пика на болестта, а това, че се движим постепенно, е добре. По думите му през вчерашния ден макар ниския трафик у нас има повече починали хора по пътищата в сравнение с умряли от COVID-19. " След две, три седмици ще сме в пъкъла ", заключи Борисов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР