Шефът на комисията по международните въпроси при Съвета на федерацията

...
Шефът на комисията по международните въпроси при Съвета на федерацията
Коментари Харесай

Косачов: Русия не трябва да напуска Съвета на Европа, докато той сам не започне процедура по изключването ѝ

Шефът на комисията по интернационалните въпроси при Съвета на федерацията - горната камара на съветския парламент - Константин Косачов сподели, че не счита за належащо Русия да напуща Съвета на Европа (СЕ) поради различията си с неговата Парламентарна асамблея (ПАСЕ), съобщи ТАСС. Според него подобен сюжет е вероятен единствено в случай че самият съдебна експертиза инициира процедура по изключване или заледяване на участието на Руската федерация в организацията.

"Не съм склонен с тези, които оферират да излезем от Съвета на Европа единствено поради това, че се натрупаха различия сред нас и ПАСЕ ", сподели сенаторът по тв канала "Вместе-РФ ". "Ние влязохме в Съвета на Европа не поради ПАСЕ, имахме друга мотивация и тя се резервира. " Той разясни, че влизането в съдебна експертиза е било обвързвано с това, че присъединяване в неговите планове и стратегии е било прието за "отговарящо на ползите на Руската федерация ".

"Проблематиката, с която се занимава съдебна експертиза, е значима за нас, както и за всяка друга европейска страна и по тази причина сме заинтригувани да участваме в него и отсега нататък ", акцентира Косачов. "Ако ПАСЕ не ни пречи, няма да има никакви проблеми по присъединяване на Русия в активността на Съвета на Европа като цяло ", сподели той. Ако обаче самият Съвет на Европа инициира процедура по заледяване на участието или изключване на Русия, "ние, несъмнено, няма да доставим такова наслаждение на нашите съперници ", означи съветският сенатор.

Руската делегация в ПАСЕ бе лишена от право на глас през април 2014 година поради събитията в Украйна и анексията на Крим. Неотдавна генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд съобщи, че правото на Русия да бъде показана в органите на Съвета на Европа - Комитета на министрите и ПАСЕ - може да бъде прекратено от юни 2019 година поради редовно неплащане на членски импорт. В отговор съветският външен министър Сергей Лавров сподели, че Русия сама ще излезе от съдебна експертиза, в случай че съперниците й в тази организация упорстват за изключване на Москва.

Вчера съветската Дума единомислещо утвърди план за декларация, в която се предлага да не се изпраща делегация на Русия на сесията на ПАСЕ този месец и да бъде оставено в действие решението за заледяване на заплащането на съветските вноски в бюджета на съдебна експертиза. С аналогична декларация излезе ден по-рано и Съветът на федерацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР