Шефът на КНСБ обяви какви пари са необходими за повишаване

...
Шефът на КНСБ обяви какви пари са необходими за повишаване
Коментари Харесай

Шефът на КНСБ: Имаме нужда от допълнителни 600-700 млн. разход за увеличение на заплати

Шефът на КНСБ разгласи какви пари са нужни за повишение на заплатите.

Приходите в бюджета за идната година наподобяват реалистични, само че напрегнати. Това съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него не са заложени запаси.

" Допълнителните доходи, които за мен са проблематични, са тези 7 милиарда заложени помощи и дарения, т.е. европейски пари, да влязат следващата година при към 3,5 милиарда предстоящо осъществяване за 2023 година Вярно е, че стартират оперативните стратегии, правилно е, че чакаме и второ заплащане по ПВУ следващата година, само че това, съгласно мен, е под въпрос ", добави мнението си той, написа novini.bg.

Заплатите са основни, с цел да се поддържа растежът. Много цифри се размениха. Истинското число е 1,4 милиарда повече по отношение на предстоящото осъществяване на ред " Заплати " в бюджета за 2023 година Половината от тези пари идва от 2023 година, с цел да поддържа 2024-а. Половината от тези пари не са ново нарастване плюс увеличената минимална заплата от 1 януари и нужните средства за нея ".

В предаването " Неделя 150 " президентът на КНСБ означи, че парите в междинното обучение не са задоволителни за предстоящите 12% нарастване на заплатите. Той изброи в кои браншове няма никакво нарастване на заплатите. По думите му са нужни към 600-700 млн. в допълнение разход. Според него това не е непостижимо.

Пламен Димитров не счита, че ще се стигне до орязване на разноски:

" Ако се стигне до орязване, ще се стигне до митинги. Не тревожа никого, само че хората в действителност чакат да вържат персоналния бюджет и да покрият инфлацията. Това са минималистични претенции – десетина % растежи през 2024 година ".

Той съобщи, че е наясно, че не може да се вдигнат заплатите на всички места. Но има системи, които години наред са подценявани, добави мнението си синдикалистът.  

Димитров акцентира, че инфлационните процеси в тази рецесия са генерирани от облагата на предприятията в някои браншове, а не от приходите.  " Доходите сега догонват. За две години – 2022 и 2023 година, с растежите на приходите съвсем успяхме на приблизително равнище, в случай че гледаме междинната работна заплата, да покрием инфлацията ", разяснява той. И добави обаче, че не е обезщетен приходът на всеки. Освен това персоналната инфлация на всеки е съгласно това какво купува в магазина.

" Няма по какъв начин да се съглася, че сега дейностите на поддържане на приходите в сходство и покриване с инфлационното равнище и малко над него, с цел да може да се подтиква ползване, са нещо неприятно – противоположното – в случай че погледнете, 70% от брутния артикул и неговия напредък се генерира от потреблението ".

Според него въпреки всичко не би трябвало да се прекалява:

" Никой не желае тук някакви колосални растежи. Искаме да се поддържат нещата към 10% - колкото ще бъде в действителност номиналният растеж на брутния артикул. Това е заложено в бюджета. Там се приказва за 4,8% инфлация и 3,2% действителен растеж на брутния артикул. Заложен е към 10-12% растеж на междинната работна заплата, което обаче още веднъж ще бъде генерирано от частния бранш. За бюджетните заплати имаме много огромна спестовност към сегашния миг ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР