Шефът на грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев

...
Шефът на грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев
Коментари Харесай

Калпакчиев в конфликт на интереси и по делото за депутата на Костов, подсъдим за смъртта на 14-годишно момче

Шефът на грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев най-вероятно е бил в спор на ползи в процеса против някогашния народен представител от квотата на Иван Костов Валентин Павлов, който е обвиняем за гибелта на 14-годишно момче, написа "Монитор ". ( Интервю по тематиката четете ТУК! )

Миналата седмица Калпакчиев оправда екснародния представител, като го избави от 3-годишна условна присъда, единствено месец откакто скандализира обществото с решението си да освободи 6,5 години по-рано от пандиза килъра на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман.

Оказва се, че двата случая си наподобяват освен поради необяснимата „ добрина “ към подсъдимите, а с обстоятелството, че Калпакчиев демонстрира жал към хора, защитавани от негови приятели. В случая с доктор Павлов пред съда като негов юрист се явява Даниела Доковска.

Юристката е
известна с тесните си връзки с грантаджийските организации у нас, само че със ССБ я свързват не просто общи хрумвания, само че и общи планове.

Конкретно става дума за финансова обязаност на арбитри, каквато роля по принцип би трябвало да играят съдиите в демократичните общества, със бранители на подсъдими.

Разследване на „ Монитор “ преди няколко години сподели, че Доковска и ССБ са били сътрудници в план на „ Отворено общество “ за основаване на Бюра за правна помощ.

Самият Калпакчиев пък също е част от грантаджийските схеми – преди няколко години той бе на хранилката на „ Отворено общество “ и „ Америка за България “ като създател на публикации, оповестени на уеб страницата „ Медиапул “, финансирани по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, парите по който у нас се раздават от „ Отворено общество “.

Това категорично е указано под самите тях, само че без да се прецизира дали и каква тъкмо сума е отишла за създателя.

Дали финансовите обвързаности сред юриста и съдията по делото, които минават през ССБ, са спор на ползи – би трябвало да ревизират способените органи. Но тези условия пораждат съществено подозрение по отношение на безпристрастността на съдията.

В същото време самият Калпакчиев става част от правосъдния състав по делото по много тайнствен метод.

По думите на юриста на околните на умрялото момче Пламен Димитров първоначално процесът е стартирал с различен арбитър.
„ В началото делото за гибелта на Алекс пред САС стартира с различен ръководител на правосъдния състав, след това беше заменен, не знам за какво.

И по този начин делото пред Софийския апелативен съд стартира още веднъж, тъй като смениха ръководителя на състава и сложиха Калпакчиев. Другите съдии останаха същите “, изясни в изявление за „ Монитор “ Димитров (цялото изявление четете на стр. 11).

Самият случай пък е като под индиго с този на килъра на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман, като бе предварително освободен от Калпакчиев.

И още веднъж е по партийно-грантаджийска линия. Оправданият е някогашният народен представител от Реформаторския блок от квотата на Иван Костов - Валентин Павлов. Той бе обвиняем за това, че е предизвикал гибелта на 14-годишно дете с поставената в зъболекарската му клиника анестезия.

Павлов бе приет за отговорен на първа инстанция и наказан условно на 3 години, само че безусловно е опрощение от правосъден състав на апелативния съд, управляван от Калпакчиев.

Така, още веднъж по сходство на скандалния проблем с Полфрийман, и този с подсъдимия доктор ще се взема решение дефинитивно от управлявания от ортака на Калпакчиев – Лозан Панов, Върховен касационен съд.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР