Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов за тъпата сценка на журналистите

...
Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов за тъпата сценка на журналистите
Коментари Харесай

Депутат от ГЕРБ се подигра на арестуваните журналисти, разследващи тежката корупция в България

" Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов за тъпата сценка на " публицистите " от " Краватъ ":
" Цялата работа е „ филм със прогнил сюжет ”! "
Абсолютно прав е! ", написа депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров от ГЕРБ.



Журналистът Димитър Стоянов (на снимката) от сайта bivol.bg и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха арестувани от радомирски служители на реда по време на журналистически репортаж. Атила е приказвал на интернационална конференция в София за измамите и злоупотреби с публични средства: " Заедно против завладяването на страната " и за #ДжиПиГейт.

Колегите  са отведени в ОДП Перник, тъй като се пробваха да снимат по какъв начин на дупка в полето край с.Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с следствието ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ Радомир, РПУ Перник и ОДП Перник отказали да съдействат, за връзка с задържаните публицисти.

Ето и част от следствието, което вършат публицистите:

" Данни за огромна и всеобхватна корупция в европроекти излизат от скритото счетоводство на мрежа от консултантски компании, свързани с огромни строителни компании. Биволъ разполага с непублична документация за десетки планове на обща стойност стотици милиони лв.. Сред тях има счетоводни файлове с категорично маркирани суми за подкупи.

Разкритията са за планове по ПРСР, Оперативните стратегии и програмата за енергийна успеваемост. Консултантите се уреждат непосредствено с по този начин наречените софт проекти – външна техническа помощ по оперативните стратегии, съвещания за ръководство и отчитане на планове, обезпечаване на осведоменост, изследвания и оценка за влияние, гласност и така нататък Като предписание те са за суми от няколко десетки до няколко стотици хиляди лв..

Следват хард проекти за строителство на здания, пътища, водопроводи, депа за боклуци, саниране и така нататък при които сумите са за милиони и десетки милиони. Същата мрежа от консултантски компании движи публичните поръчки за огромни строителни компании манипулира документите и предрешава резултатите посредством подставени лица в оценителните комисии.

От няколко изпълнени плана, свързани с фирмата „ Джи Пи Груп “, се вижда и по какъв начин се краде от плановете. Водят се паралелни количествено стойностни сметки, прави се доста по-малко работа от плануванаъа, влагат се по-малко материали, само че всичко се фактурира на разплащателния орган както е по задание и компаниите получават цялостната сума.

Разликата от 30-40% е смъртоносният налог корупция, който убива действително, както сподели нещастието край Своге. Защото в изискванията на повсеместна корупция би било необикновено схемата към „ Джи Пи “ да е изключение, а другите да са чисти и в бяло. Най-вероятно в страната работят няколко такива мрежи, с които са обрасли всички по-големи играчи на пазара на публичните поръчки и усвояването на еврофондовете.

Чрез комисионни към разцвет

За да печелят и придвижват безпроблемно плановете, консултантските компании смазват с подкупи властта на всички равнища – от заместник-министър до инспектори и специалисти, проличава от тайното счетоводство на фирмите 

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР