Шефът на фирма ТАД Груп Иван Тодоров, който е един

...
Шефът на фирма ТАД Груп Иван Тодоров, който е един
Коментари Харесай

Шефът на ТАД Груп е на свобода, прокуратурата не възразява

Шефът на компания " ТАД Груп " Иван Тодоров, който е един от тримата обвинени за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, е бил освободен от ареста против 100 хиляди лева гаранция. Прокуратурата не е обжалвала правосъдното решение и то е влезнало в действие. От държавното обвиняване потвърдиха, че Тодоров е освободен, само че отхвърлиха да разясняват внезапната промяна в позицията си. Решението е взето на 12 февруари, заяви Българска телеграфна агенция.

Досега прокуратурата твърдеше, че Тодоров би трябвало да стои в ареста. Разследващите го сочат като подстрекател на хакера Кристиян Бойков, който пък е подозиран като физическия " реализатор " на разбиването на осведомителната система на Национална агенция за приходите. При офанзивата бяха откраднати персоналните данни на над 5 млн. души. Заедно с Бойков и Тодоров обвинен е комерсиалният шеф на " ТАД Груп " Георги Янков. Тримата дават отговор за тероризъм посредством компютърно закононарушение. Според проверяващите задачата им е била да всеят " боязън и ужас " измежду популацията.

В края на предходната година съдът отхвърли да пусне Тодоров от ареста. Тогава бе признато, че има доказателства, че той е подбудил Бойков. Съдиите стигнаха до извода, че задачата в действителност била всяване на боязън и ужас. Това ставало ясно от разпространението на персоналните данни на над 5 млн. души. Освен това било налице съществено увреждане на осведомителните системи на Национална агенция за приходите. Съдът откри и различен източник за възможни " боязън и ужас " – понижават се качествата на данъчните да правят главната си активност по събиране на фиска. Оттам и неспособност на страната да извършва свои съществени функционалности – като да вземем за пример опазване на здравето и пенсионна система.

Откакто Тодоров бе арестуван през юли 2019 година след връщането му от Съединени американски щати, юристите му упорстват, че няма потребност той да стои в ареста. Те неведнъж подчертаваха, че предприемачът непринудено се прибра от чужбина, въпреки да знаеше, че ще бъде задържан още на летището.

Междувременно делото за хакването на Национална агенция за приходите стана измежду най-публичните. На няколко пъти прокуратурата разпространяваше обществено данни, свързани с следствието. В тях имаше информация от компютъра на Бойков, от камерите в офиса на компанията и от чатове на компютърния експерт и Тодоров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР