Шефът на Булгаргаз Николай Павлов и министър Теменужка Петкова резюмираха

...
Шефът на Булгаргаз Николай Павлов и министър Теменужка Петкова резюмираха
Коментари Харесай

Връщането на пари след новата цена на газа създаде хаос в институциите

Шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов и министър Теменужка Петкова обобщиха новите условия в контракта с " Газпром " пред депутатите, с което яснотата по тематиката съвсем се изчерпа

© Надежда Чипева Когато цените се подвигат - всичко е тъкмо и ясно за страната. Ако обаче има намаляване - настава същински безпорядък. Точно това се случва сега с новите цени на съветския природния газ за България. След като на трети март стана ясно, че публичният снабдител " Булгаргаз " и " Газпром " са постигнали съглашение за понижение на цената на газа със задна дата - от 5 август 2019 година и съветското сдружение ще върне към 150 млн. лева, в този момент никой не може да каже по какъв начин ще се разпределят тези средства и дали крайните консуматори ще бъдат обезщетени за плащаните през последните месеци по-високи сметки. Това стана ясно на днешното съвещание на енергийната комисия в Народното събрание.

Проблемите идват от това, че Комисията за енергийно и водно контролиране би трябвало да преизчисли новата цена на природния газ за всеки обособен месец от август насам, а по-късно да излезе и с нови ценови решения за парното, топлата вода, а евентуално и на тока, защото топлофикациите създават електрическа енергия, която се купува от НЕК за контролирания пазар. Това обаче е неприемливо от закона, а ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов дефинира ежемесечното преизчисляване на тока като парадокс, само че дали това въпреки всичко ще се наложи, ще бъде конкретизирано в допълнение.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Занапред, определянето на нови цени на газа всеки месец, а не както до момента - на тримесечие, съгласно Иванов, също ще докара до " тежки проблеми ". Един от тях е, че в случай че това се одобри на сдруженията ще се наложи да регистрират показанията на всеки 30 дни.

Къде е договорът

Към момента " Булгаргаз " не е подал в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) промененият контракт с " Газпром ", сподели още Иванов и изрази вяра, че това ще се случи до края на деня. Още занапред обаче е ясно, че ще се наложат законодателни промени.

" Към момента КЕВР няма правно съображение да се произнася с нови решения за минали интервали, в случай че не сме задължени от Върховния административен съд, а казусът не е подобен ", съобщи той. Иванов изрази вяра, че измененията ще бъдат отразени бързо в Закона за енергетиката, който сега се редактира поради поетапната либерализация на пазара на електрическа енергия. Едва откакто корекциите станат факт, регулаторът ще може прегледа осемте заявки за цени на " Булгаргаз " - от 5 август до 31 март. Тогава точно ще стане ясно и какви точни ще са пониженията на цените за предишните интервали, защото те към този момент ще зависят от борсовите цени на газа в съответния миг, както и от котировките на $ и петрола. Обявените 40.3% се отнасят единствено към цената, която газовият снабдител ще изиска от 1 април тази година.

Кой какъв брой (и дали) ще получи

Неясна остава схемата, по която ще бъдат връщани пари на клиентите на " Булгаргаз ". Затова към енергийното министерство ще бъде основана работна група, която ще прецизира процедурата, стана ясно от думите на отрасловия министър Теменужка Петкова. Според Иван Иванов обаче сигурно това няма да става " с пощенски запис ".

Зам. -председателят на енергийната комисия и народен представител от Българска социалистическа партия Таско Ерменков попита по какъв начин ще се задължат медиаторите да върнат пари на крайните клиенти, а Мая Манолова от придвижването " Изправи се.БГ " изрази подозрение, че семействата изобщо ще получат основна отстъпка. Според нея по неточен метод се внушава, че следва доста понижаване на сметките им за парно, ток и газ със задна дата.

Според специалисти един от вероятните разновидности е не да се дават пари на ръка, а парите да бъдат приспадани от бъдещите сметки. Не е ясно обаче дали работната група към КЕВР няма да избра да остави част от парите в топлофикационните сдружения, с цел да може те да изчистят задълженията си към " Булгаргаз ". За образец - единствено " Топлофикация-София " дължи към 200 млн. лева

" Важното е, че този път имаме да получаваме, а не би трябвало да додаваме. Това е обстановка, в която сме сложени за първи път ", заключи министър Петкова. Но въпросът е, че да получават имат клиентите, които са плащали фактурите, а не политиците.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР