Шефът на БЕХ Петьо Иванов (вляво на заден план) и

...
Шефът на БЕХ Петьо Иванов (вляво на заден план) и
Коментари Харесай

Почти 1 млрд. лв. струва "спасяването" на ТЕЦ "Марица-изток 2" за три месеца

Шефът на БЕХ Петьо Иванов (вляво на заден план) и министър Теменужка Петкова са твърдо решени да поддържат губещата Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", даже и това да докара до солени санкции от Европейска комисия

© Надежда Чипева Държавата продължава да излива голям запас към затъналата Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", а сметката за " спасяването " към този момент гони 1 милиарда лв.. В началото на седмицата Българският енергиен холдинг (БЕХ) е купил нужните квоти парникови газове за 2019 година за държавната централа, които съгласно доклада на сдружението са на стойност общо 306 млн.лв. Това стана ясно на среща сред отрасловия министър Теменужка Петкова и водачите на двата синдиката КНСБ и КТ " Подкрепа " - Пламен Димитров и Димитър Манолов, по отношение на последствията за бранша на енергетиката от пандемията от COVID-19.

С този финансов бонус държавното финансиране на затъналата в задължения Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", която регистрира нова загуба от 210 млн. лева за предходната година, се приближава до 1 милиарда лева, и то в границите на по-малко от три месеца. На 4 март БЕХ реши да усили капитала на централата с 597 млн. лв., като трансформира част от дълга на ТЕЦ-а към холдинга.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки че е на ръба на банкрута, компанията не свива разноските си, а високите цени на създадената сила я лишават от опция за присъединяване на свободния пазар. На този декор страната настойчиво се пробва да поддържа работата й, най-много по политически аргументи - в нея работят към 2400 души, а около активността й са заети и още няколкостотин души в държавните " Мини Марица-изток ".

" Въглищните централи са съществени базови мощности в българската електроенергетика. Тяхното обикновено действие дружно с развиването на въгледобива са поръчител на стабилността на електроенергийната система ", съобщи Петкова пред двата синдиката.

Реално обаче поради непрекъснато намаляващото ползване на ток в страната и свързаността със прилежащите пазари приносът на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " към този момент е извънредно дребен - централата работи с към 25% от мощността си, и то макар изкуствените квоти, които минитър Петкова й разпорежда. Произвежданата от ТЕЦ-а сила умерено може да бъде поета от така наречен америкаски централи " Ей и Ес Гълъбово " и " КонтутГлобал Марица-изток 3 ", за които НЕК по този начин или другояче заплаща даже да не работят на най-много.

Още по-неприятното е, че проектите за промени в бранша се отсрочват. " В сегашния миг се постанова краткотрайно пренасочване на напъните към възобновяване на стопанските системи след въведените рестриктивни ограничения за справяне с пандемията ", разяснява министър Петкова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР