Шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира пред

...
Шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира пред
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: За да се направи национална детска болница, няма нужда персоналът й да става крепостен на държавата

Шефът на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров разяснява пред бТВ проблема с детската болница. 

Частната болница и Националната детска болница са две обособени тематики. Мисля си, че в случай че частната болница беше внесла документите с друго има, не " Мама и аз “, нямаше да има подобен проблем при издаването на позволение за построяването й, разяснява той.

На 30 април служебният кабинет позволи построяването на частно лечебно заведение " Мама и аз “, а по-късно служебният министър председател подреди да се анулира това решение. Причината – опасенията, че частната болница ще погълне всички здравни експерти, които са нужни за основаването на национална детска болница.

" Има ли потребност от една болница, отговор дават пациентите като търсят дадена болница или не. Защо се строят лечебни заведения, където има доста, отговор дължи законодателят – подобен е законът, такива са разпоредбите “, разяснява ръководителят на БЛС.

Според него пътят към основаване на Национална детска болница не е през това да се не разрешават други лечебни заведения и медицинските експерти да стават " крепостни на страната “.

" Пътят е Министерството на здравеопазването да предложи национално предпочитано финансиране, с цел да има положителни заплати за сестрите, положителни заплати за лекарите и съм сигурен, че ще се намерят експерти “, счита доктор Маджаров.

Според него по същия метод би трябвало да се реши и казусът с неналичието на лечебни заведения и експерти в 1/3 от територията на България.

" Режимът за откриване на нова болница не е регистрационен, а позволителен. Няма обаче инструмент страната да реши дали да позволи – в случай че някой вложител дава отговор на всички условия, би трябвало да получи позволение “, сподели още ръководителят на БЛС.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР