Шефът на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев

...
Шефът на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев
Коментари Харесай

Шефът на БАБХ съветва да не купуваме месо от улицата и разкри за сигнал за обработени с химикали лимони

Шефът на Българската организация за сигурност на храните Дамян Илиев разяснява в студиото на утринния блок на " Нова телевизия " репортаж на медията за меса, продавани нерегламентирано на улицата.

" На хората им наподобява, че това е по-органик, по-био, само че то е доста рисково. Не знаем от къде идва, дали е от някоя кочина, където не е следена сигурността. Опасно е  и хората могат да се разболеят. Най-малко е мръсно, навън е, не са условия, на които би трябвало да се продават храни. Както видяхте, поради вас се скриха, и поради нашите инспектори се крият. Цялата работа е, че ние не знаем какво се случва с това месо - дали са го скрили или са го продали, дали някой го е изял. Има обход на инспектори, хващаме хората, те бягат, крият месото по багажници, само че ние нямаме полицейски права, че да ги отворим. От нерегламентирани места поучавам хората да не си купуват нищо ", сподели Илиев.

" Цялата хранителна верига почва от полето - от храната на животните, дали са лекувани. дали са слагани антибиотици в това месо. Ще го изядете и ще би трябвало да си купувате по-скъпи антибиотици. Взимаме проби от месата, наясно сме с всички разяснява още той.

" Продължава оцветяването на цитрусови плодове. Почти всички цитруси, които влизат в България - и зеленчуци, и плодове, влизат от Турция. Има си условия, тъй като ние сме вратата на Европа. Капитан Андреево е втората по величина сухоземна граница по оборот, който минава оттова. Има натрапен непоколебим надзор, ние ревизираме 10 %, като може да стигнат и до 50 по сигнал. Имаме информация от години за лимони, че при тях се случва постоянно, изключително от един регион в Турция, че са обработени от химикали, с които не би трябвало ", съобщи Илиев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР