Шефът на АПИ Светослав Глосов обещава, че няма да има

...
Шефът на АПИ Светослав Глосов обещава, че няма да има
Коментари Харесай

Размерът на тол таксите - в зависимост от качеството на пътя

Шефът на АПИ Светослав Глосов дава обещание, че няма да има смяна в цените на винетките за леки коли.

© Мария Съботинова Още по тематиката
Още 130 млн. лева за пътните строители

След плануваният половин милиард за поддръжка на основните пътища, страната в този момент дава средства и за автомагистралите
16 юли 2018
Тол-системата потегля на 16 август 2019 година

Винетките за леки коли ще се сменят с електронни до края на януари идната година
12 юли 2018
Започва ремонт на пътя през Витиня
11 юли 2018
Най-бързата връзка на Варна с автомагистрала " Тракия " ще бъде ремонтирана против 19 млн. лева

В момента 33-километровият Айтоски проход е в неприятно положение, само че обновяването му ще е готово през 2020 година
9 юли 2018
" Станилов " може да завоюва тунела " Железница " с оферта от 174.5 млн.лв.

За обособен метод от 720 метра преди най-дългия тунел в страната най-хубавата оферта е от 26.7 млн лева
6 юли 2018
Фаворити да строят пътя до Калотина са " Щрабаг " и ГБС

Предложените цени са 9.5 и 5.7 млн. лева на км, а множеството претенденти изобщо не бяха позволени до отварянето на ценовите предложения
2 юли 2018 Различни цени за другите класове пътища ще заплащат водачите на камиони след въвеждането на системата за тол-такси. За пътищата в най-лошо положение няма да се заплаща, до момента в който не бъдат ремонтирани. Това разгласи ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " Светослав Глосов, пред парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление. Депутатите от комисията утвърдиха в четвъртък на първо четене измененията в Закона за пътищата, с които се урежда въвеждането на електронна система за събиране на таксите за прилагане на пътната мрежа на база изминато разстояние за транспортни средства с маса над 3,5 т (ТОЛ) и на база време (електронни винетки) за леки коли.

Плановете са системата за събиране на тол-такси от тежкотоварните транспортни средства да стартира да действа на 16 август 2019 година Електронната винетка за леките коли пък влиза в действие още на 1 януари, като в границите на месец годните годишни хартиени стикери ще могат да се заменят с цифрови.

16 000 километра с такси

В заданието на поръчката за създаване на тол-системата е записано, че тя ще обхване 16 хиляди км - което е над две трети от всички пътища в страната. Въпреки сигналите, че това ще бъде преразгледано, в този момент Глосов удостовери числата. Не се планува обаче с тол системата да се таксуват републиканските пътища, които минават през урбанизирани територии. " Те ще останат безвъзмездни, както и сега, само че в това време АПИ ще продължи да ги поддържа ", безапелационен бе шефът на пътната организация. Все отново системата може да се надгради и при предпочитание от общините и Народното събрание законът може да се промени и да се таксуват с такси и общински пътища, приходите от които ще отидат за поддръжката им. " Общинската пътна мрежа е с дължина колкото републиканската и в доста неприятно положение ", сподели още Глосов.

Три пъти повече пари

Доскорошният началник на АПИ Дончо Атанасов, който през юни бе намален до член на управителния съвет, пък уточни, че тол системата ще е доста по-справедлива от съществуващата сега, тъй като този който разрушава най-вече пътищата, ще заплаща повече. " 225 млн. лева са приходите от продажбата на винетки за леки коли, а съвсем 100 млн. лева идват от тежкотоварния трафик. Сега ще обърнем модела ", сподели той. Очакваните доходи от тол такси са над 1 милиарда лева годишно.

Според Глосов с тези приходи ще отпадне уговорката на страната да финансира в допълнение АПИ. " Идеята е 50% от приходите от тол такси да отиват за поддръжка на съществуващата инфраструктура и 50% за нова инфраструктура ", съобщи той.

Кой построява тол-системата

В края на предходната година Агенция " Пътна инфраструктура " подписа контракт с консорциума " Капш трафик солюшънс ", който включва българското, полското, италианското и испанското поделение на австрийската компания Kapsch. Тя е профилирана в даването на решения за интелигентни транспортни системи и е внедрила тол-системи в Австрия, Полша, Чехия, Австралия и Индия.

Обявената цена за осъществяване на плана е 150 млн. лв.. Изпълнителят би трябвало да построи системата напълно за своя сметка, а по-късно Агенция " Пътна инфраструктура " ще я изплаща на консорциума в продължение на три години със събраните доходи от таксите. Тол-системата ще бъде благосъстоятелност на пътната организация и ще се ръководи от ново звено в АПИ.

" Системата е основана на спътник, като ще има GPS следене, с което ще се следи целият трафик на товарните камиони. Контрол ще има и посредством камери, инсталирани на рамки и наземен със 100 оборудвани автомобила. Такава система се построява за първи път в Европа и България ще е първата страна с толкоз съвременна техника ", означи още Глосов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР