Шефът на агенцията на ООН за ядрен контрол заяви, че

...
Шефът на агенцията на ООН за ядрен контрол заяви, че
Коментари Харесай

Шефът на МААЕ се надява на „важни споразумения“ с Иран

Шефът на организацията на Организация на обединените нации за нуклеарен надзор съобщи, че е имал " градивни " срещи с ирански публични лица в Техеран след откриването на уранови частици, които са обогатени до равнище, близо до основаването на ядерно оръжие.Двудневното посещаване на ръководителя на Международната организация за атомна сила (МААЕ) идва в миг, когато основаната във Виена организация търси по-голямо съдействие с Иран поради нуклеарните му действия. „ Като водим градивна полемика... и имаме положителни съглашения, каквито съм сигурен, че ще имаме, ние ще проправим пътя за значими съглашения “, сподели Рафаел Гроси на конференция дружно с висшия ирански нуклеарен чиновник Мохамад Еслами.

Гроси дойде в Иран в петък на фона на задънена улица в договарянията за обновяване на удивително съглашение от 2015 година за нуклеарната активност на Иран, известно като Съвместен изчерпателен проект за деяние (JCPOA). Дипломатически източник сподели за Агенция Франс Прес, че шефът на МААЕ ще се срещне с президента Ебрахим Раиси по време на пътуването си, с цел да „ възобнови разговора “ по отношение на атомната активност на Иран и да „ тласне връзките на най-високо равнище “. Гроси даде да се разбере, че " е подготвен да отиде в Техеран единствено в случай че получи покана да приказва с президента ", добави източникът.

Частици уран, обогатени до 83,7 %, което е малко под 90 %, нужни за производството на атомна бомба, бяха открити в иранския под земята цех Фордо на към 100 километра южно от столицата, съгласно конфиденциален отчет на МААЕ, забелязан от Агенция Франс Прес тази седмица. Техеран отхвърля да желае да се е сдобил с атомно оръжие и сподели, че не е правил опити да обогати уран над 60 % непорочност. Правителството на Иран означи, че " може да са зародили нежелани съмнения " по време на процеса на обогатяване. Откритието пристигна, откакто Иран значително промени връзката сред два обекта с центрофуги, обогатяващи уран, без да го заявява пред МААЕ.

На взаимната конференция в събота Еслами прикани другите подписали съглашението от 2015 година да изпълнят своите „ отговорности “. „ Три европейски и някои други страни просто се концентрират върху отговорностите на Иран по контракта, сподели той на конференцията. „ Те също имат отговорности, към които би трябвало да се придържат. „ Постигнахме съглашение (с Гроси) да дефинираме нашето съдействие в границите на защитните ограничения “ за нуклеарната активност.

Гроси ще се срещне по-късно в събота и с иранския външен министър Хосейн Амир-Абдолахян. Първият посланик на Иран сподели по-рано пред CNN, че „ прозорецът за съглашение за договаряния за унищожаване на глобите към момента е отворен, само че този прозорец няма да бъде вечно отворен “.

По време на визитата генералният шеф на МААЕ имаше за цел да обезпечи " повече достъп до обекта (Фордо), повече инспекции ", сподели дипломатическият източник.

Споразумението от 2015 година обещаваше на Иран облекчение на тежките стопански наказания, в случай че той ограничи нуклеарните си действия. В четвъртък Франция, подписала съглашението, окачестви новото развиване като „ невиждано и извънредно съществено “.

Ограниченията, посочени в договорката, имаха за цел да попречат на Иран да създаде нуклеарно оръжие. Съединени американски щати едностранно се отдръпнаха от контракта през 2018 година при тогавашния президент Доналд Тръмп и постановиха още веднъж наказания, което накара Иран да спре осъществяването на личните си задължения. Преговорите, ориентирани към възкръсване на договорката, започнаха през 2021 година, само че бяха в застой от предходната година. Посещението на Гроси се преглежда в Иран като още една индикация, че е вероятен учреден на разговор метод за разрешаване на нуклеарното опълчване. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР