Шеф Иляс Кавуранлар, който е четвърто поколение майстор-готвач, ще гостува

...
Шеф Иляс Кавуранлар, който е четвърто поколение майстор-готвач, ще гостува
Коментари Харесай

Най-добрият майстор на Одрински джигер идва за „Етно кухня на колела“ в Пловдив

Шеф Иляс Кавуранлар, който е четвърто потомство майстор-готвач, ще гостува в Cooking Show по време на Осмото издание на кулинарния панаир „ Етно кухня на колела “ в града под тепетата. Панаирът стартира в 11 ч. на 27 май (събота) и ще продължи до следобедните часове в неделния ден на новата комерсиална уличка в Plovdiv Stage park, в подножието на Младежкия рид.

Демонстрацията на началник Кавуранлар се чака да стартира към 14.30 ч. в събота (ако времето разрешава работа в кухнята на открито). Специално от Одрин той ще донесе „ оджак “ за подготвяне на телешки дроб, наследен от дедите му, които са били най-известните майстори на това ядене в турския град. Уточнява, че за положителния одрински джигер, е извънредно значимо по какъв начин са отглеждани животните.

Приготвянето на дроба стартира с нарязването му, като ножът за това не се употребява за друго в кухнята на майстора. От 20 години той посреща посетители в ресторанта си в Пловдив и споделя за занаята, който се пази от неговия жанр. Другата загадка за съвършения одрински джигер, е обвързвана с процеса на пържене, който ще видят на панира феновете на кулинарното изкуство.

Специални посетители ще бъдат и майстор-готвачи от Сърбия, които ще показват приготвянето на известния сладкиш „ Чупавци “, както и присъщите за сръбските фамилни обичаи сладки „ популярност “. Екипът на пекарна „ ХлябЪ “ ще покаже на най-малките участници по какъв начин се вършат вкусни и красиви детски бисквитки.

Редовните гости на „ Етно кухня на колела “ знаят, че единствено по време на панира могат да се опитат и еврейски ястия по обичайната домашна рецепта. Тази година еврейската кухня предлага, с изключение на обичаните соленки „ Боикос “ и сладкишът „ Тишпищи “, кюфтенца „ Фритикас де праса “, както и баничка с месо.

Рускоговорящите общности ще подготвят още веднъж доста типове блини (сладки и солени) за децата, а арменската кухня ще отговори на предизвикването с кексчета, локумки, ашуре, изсъхнал колбас със сушени плодове и обичайните бели сладки, несъмнено.

Както всяка година, се чака майстор-готвачите на турската общественост да са извънредно великодушни.

На панаира в събота ще гостува и кухнята на Генералното консулство на Република Турция, с обичайната храна от Хатайския район, който е един от най-пострадалите при земетресенията тази година в южната ни съседка.

Дами от украинската общественост в Пловдив също приготвят собствен кулинарен щанд, на който ще оферират борш, пампушки, варенки с друг заряд, галушки, узвар и други присъщи ястия. Ще има и обичайната балканска скара, както и здравословни артикули от тахани и масла от ядки на майсторите от фамилната компания Nutri Food.

Панаирът на кулинарното изкуство „ Етно кухня на колела “ е план на Фондация „ Заедно “, част от Културния календар на Пловдив и се реализират с финансовата поддръжка на Община Пловдив. Пълната стратегия на панаира и фестивала може да следите от страницата на събитието.

Организаторите си резервират правото за смяна на датите на панаира и фестивалите, в случай че метеорологичните условия не разрешават провеждането им навън в посочените дати.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР