Шеф Илиан Кустев напусна Фермата няколко седмици преди финала. Кулинарят

...
Шеф Илиан Кустев напусна Фермата няколко седмици преди финала. Кулинарят
Коментари Харесай

Илиан Кустев: Лекарят заби спринцовката в задните ми части

 Шеф Илиан Кустев напусна " Фермата " няколко седмици преди финала. Кулинарят размени тигана и черпака с брадвата и триона, с цел да завоюва огромната премия от 100 хиляди лв.. Парите бяха жизненоважни за Кустев, който желае да избави ресторанта си. Пред Кустев разкри за живота във " Фермата ", с какво се хранят най-големи международни звезди и по какъв начин попада в кухнята. 

- Шеф Кустев, напуснахте " Фермата " няколко седмици преди огромния край. Отърсихте ли се от страстта от присъединяване в шоуто?

- Не, страстта ще продължи доста дълго време. Може би до края на живота ми. Следя предаването и след напускането ми. Любопитно ми е да схвана какво се случва. " Фермата " бе най-уникалното прекарване в живота ми. Изобщо не скърбя, че съм взел участие.

- Съжалявате ли, че отпаднахте на крачка от финала?

- Не. Аз съм си отговорен, че изгубих от Стоян. Не си подредих борбите вярно. Бях и контузен. По време на едно съревнование по канадска битка си ударих ръката. На дуела със Стоян още веднъж усетих болежка. Докторът ме намаза с кремове. Би ми инжекция да ме отпусне. Лекарят заби спринцовката в задните ми елементи, а от това съвсем не си усещах краката. Но не упреквам никого. Както споделих, самичък съм си отговорен.

- На какво ви научи " Фермата "?

- Да си затварям повече устата.

- Как попаднахте в предаването?

- Нямах никаква визия какво е " Фермата ", преди да вляза в нея. Не бях изгледал и един епизод от шоуто в предните сезони. Това е по този начин, тъй като по времето, когато се излъчва шоуто, аз работя. Когато разбрах за " Фермата ", ми стана любопитно. Нямах концепция, че е толкоз готино и занимателно. Проучих по-задълбочено нещата и взех решение да се опитвам. Не укривам - влязох вътре единствено за огромната премия. Не завоювах парите и в този момент ще би трябвало да си ги изработя.

- Как гледаха на вас другите участници първоначално? Вие бяхте най-популярният измежду фермерите.

- В началото всички ме гледаха малко необичайно. Когато се срещам с нови хора, те изпитват някакъв боязън. Може би аз наподобявам малко надут. Но това не е по този начин. Първото усещане лъже.

- С кои участници бяхте непосредствен?

- С Мария. Тя е моят женски облик. Много я обичам. С нея ще останем другари до края на живота ми. Много се забавлявахме с нея. От мъжете с множеството съм другар, само че непосредствен съм с Ангел. Той е индивидът с най-голямо сърце. Винаги може да се разчита на него. Когато кажа някоя засегнатост, той знаеше, че го върша единствено с цел да се забавляваме. Никога не се е засягал от изразите ми. В действителния живот не бих станал другар с тези хора. Поне по този начин си мисля.

- Кой е вашият любимец?

- От мъжете Боби и Калоян. Ваня също не е за подценяване. За нея е доста значимо, че не пуши. Цигарите доста пречат. За това тя има доста огромен късмет за успеха. Разбира се, притискам палци за Мария.

- Какво научиха фермерите от вас в кухнята?

- Как се готви ориз, фасул и леща (смее се). Просто това имаше. Който е бил към мен, се е научил. На никого не съм отказал. Дори и на Милена, която бе главният дразнител в шоуто. Всяка заран, когато тя бе в кухнята, идваше при мен да ме разпитва за предписания и по какъв начин би трябвало да се случат нещата. Научих Даяна Ханджиева да реже с нож като експерт.

- Кое най-вече ви липсваше във " Фермата "?

- Дъщеря ми. Беше ми доста мъчно да не я виждам над два месеца. След като излязох от шоуто, наваксахме за пропуснатото време. С дребната имаме доста специфична връзка, макар че тя живее при майка си.

- Как станахте готвач?

- Изобщо не ми е било фантазия. Исках да стана футболист, само че ме хвана корупцията и се отхвърлих. А бях доста добър. Треньорът искаше да купя екипи, топки, с цел да продължа към мъжкия тим. Когато приключих учебно заведение, трябваше да работя нещо. Започнах в автомивката на Маргарита Хранова. Изкарах там една година. Майка ми ме натисна да запиша кулинарен курс. Завърших. Заминах за Холандия, татко ми работеше там. В кухнята ми хареса. Никога не си гладен, глезиш се.

- Вие се учите на кулинария от един от най-популярните готвачи в България - началник Андре Токев. Как попаднахте в неговия ресторант?

- Работих против постройката, в който трябваше да бъде ресторантът му. Още се строеше, само че към този момент имаше кастинг за готвачи. Явих се на изявление. Бях на 21 години. Взе ме поради дисциплината ми. Горд съм, че бях част от най-хубавия екип, работил в миналото в България.

- Готвил сте за всевъзможни международни величия като Брад Пит, Реджеп Ердоган, Маргарет Тачър и за куп други персони.

- Голям късметлия съм (смее се). Когато работих в Англия, готвих за Брад Пит. Бях готвач в един хотел. Идва поръчка за рум сървиз. Когато е за известна персона, ти споделят за кого е. Казват, че би трябвало да се подготви ядене за Брад Пит. Искаше омлет. Трябва да е единствено от белтъци, не би трябвало да е прегорен, тъй като протеините ще заминат. Събраха се всички към мен - заместник-главни готвачи, шефът. Пробват се, само че им залепна. Само моят се получи. След половин час пиколото пристигна при мен и ми даде 50 паунда. Това ми бе бакшишът от Брад Пит. Готвил съм за братя Барклис. Те са най-богатите англичани.

На тях всеки ден готвих с пожизнения готвач на " Риц ". Ядяха доста трюфели. Имаха специфична стратегия, бяха на строги режими. За Ердоган съм готвил в България. Имаше формален обяд по времето на Станишев. Направих шестстепенно меню за 140 индивида - депутати, министри. На този обяд Ердоган нещо не беше гладен. Хапна малко от салатата и остави приборите. Повика един от хората си и му сподели нещо. Този след минутка пристигна при мен и ми заяви, че Ердоган желае една ябълка.

Дадохме му ябълка. Отряза едно парче, хапна го и сподели на Станишев: " Хайде да приказваме горе в стаята, тук не желая ". А по протокол, щом Ердоган и Станишев станат, всички би трябвало да го създадат. И по този начин целият обяд остана, никой не го опита. Ердоган беше доста забавен. Идва ми листът със закуската му. Гледам и нямам доверие какво написа. Искаше фреш от картоф. Помислих, че е неточност. Попитах този, който му следи храната, дали няма неточност. Каза, че няма. Направих му, само че какво е правил с него, не знам.

- Имали сте страховит живот в чужбина. Как решихте да се завърнете в България?

- Защото съм малоумен (смее се). Върнах се, тъй като се срещнах с някогашната ми брачна половинка. Работих в Лондон, само че желаех да се преместя в Манчестър. Стандартът в този град е по-нисък, щях да взимам и повече пари. Не започнах работата, тъй като не ми дадоха виза. Още не бяхме в Европейския съюз. Трябваше да изчакам да ни одобряват. Имаше няколко месеца. Прибрах се, до момента в който стане време да отпътува.

През това време подписах с някогашната ми брачна половинка. Отидохме в Банско на отмора. Случайно се срещнах с Данчо Каназирев. Той ми предложи да работя за него. Обявих условия, по-добри от тези в Англия. Той взе, че ми ги извърши. Моето виждане за кулинарията е, че до 30 години би трябвало да си основен готвач. И по този начин останах в България. После се завъртя колелото и в този момент не скърбя чак толкоз доста, че съм тук.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР