Шашмата на Господари на ефира“ е дребна, пичлигарска – някаква

...
Шашмата на Господари на ефира“ е дребна, пичлигарска – някаква
Коментари Харесай

Кеворк Кеворкян срази Господари на ефира!



Шашмата на „ Господари на ефира “ е дребна, пичлигарска – някаква хамсийка желала да се показа за акула.

Тази шашма ненапълно е косвена последица, явно срамна, и от самата стилистика на предаването: нападателна, нахална, даже яростна. И хлябът и ножът са в нас – внушава тя.

Понякога въпросната стилистика показва и незадоволително внимание към детайлностите, като че ли те нямат изключително значение - значимото е да се притисне жертвата, да се унижи оптимално, да се въздаде „ правораздаване “ непременно. Често жертвите са елементарни хорица, прегрешенията им са дребни.

Не можете да си визиите да подгонят, примерно, Меглена Кунева – преди време – за отвратителното й съглашателство, със същата стръвност, с която овъртолват някоя гадателка.

Или пък министърът на опазването на здравето Москов, поради далаверата с имунизациите - по-скоро ще погнат някоя здравна сестра, тъй като е поставила инжекция непохватно.

Стремежът на предаване като „ Господарите “ би трябвало да бъде не да шльопа най-вече из калната локва на Живота – а да сее стихии по върховете на Властта, която е причина въпросната локва да се разраства от ден на ден. Хамсиите обаче бързо схващат, къде е безвредната зона - и е естествено да прибягнат, рано или късно, и към някои непозволени хватки, а най-после и до откровените шашми.

Напоследък репортерите на предаването оставят след себе си чувството за всепозволеност. А тя е най-пагубното нещо в нашия поминък. Ти можеш да направиш на другия единствено това, което можеш да понесеш самият ти – това е главно предписание, само че никой не го съблюдава към този момент. Шашмата отвори въпроса и от кое място се пръкват днешните кореспонденти – и въпросната хамсия, а и въобще.

Кой ги учи на поминък, на какво са способни, в края на краищата - с изключение на да те бутат с микрофона си и да се търкалят в героични пози. Нашият поминък се усвоява трудно мъчно и би трябвало да се преодоляват най-различни трудности - като, без значение от всичко, се резервира непокътнато уважението към всеки човек, колкото и „ нищожен “ да е той.

Използвах преднамерено неуместната в тази ситуация дума „ нищожен “, с цел да вметна нещо за Българска национална телевизия. Чух неотдавна един водещ там да споделя - в диалог за истината и митовете към обществените мрежи - нещо, в действителност позорно. Изведнъж той изтърси: С присъединяване си в обществените мрежи хората компенсират личната си маловажност.

Що за отврат е това?

Дотам я докарахме - никакви хора от малките екрани свободно излъчват пренебрежението си към публиката, без да имат особени персонални качества, множеството от тях са голи охлюви някакви - неуки и безкнижни. Какво да желаеме тогава от някакъв малък хаймана от „ Господарите “ - би трябвало да сме изключително наивни, с цел да не чакаме някой ден да кривне по неверния път. Хвърлих едно око на един от последните репортажи на „ Господарите “. Някакво учебно заведение харчело половин милион на година, обаче класните стаи били празни – хайде тогава да притиснем чистачките, защитата, а най-после и директорката, която занапред ще мачкат. Хубав сюжет – напряко шедьовър на дребнавостта.

В същото време, под носа им се случват апокалиптични неща. Хванете оня, който разпредели десетки милиони евросредства за игрища в пустеещи села, с цел да си изпълнят гушите „ нашите “ пеликани. Когато Властта се хвали, че е дала 300 милиона за спортни уреди, броят ли се и въпросните игрища – това разчоплете, притиснете някой затлъстял пеликан – а сетне, колкото щете, се правете на бити, ще ви простят.

Докато пишех тази дописка, по малкия екран оповестиха, че отново няма/навреме ваксина против хепатит А – и още веднъж хората са оставени на произвола на ориста, до момента в който аптекарските босове нагласят схемата.

Министърът на опазването на здравето не заслужава ли един Миризливец? А пък Екатерина Захариева, сияйната звезда на външната ни политика, споделила, че референдумът в Македония бил сполучлив. Напълнете един чувал със скунксове – и право при нея. Тя е непресъхващ извор на бисери.

Някоя простачка, която мами лековерните, измъчени хорица, я преследват стръвно, като че ли е най-голямото Зло. Но хора, които са вършат на врачки и безгрижно подминават Българската Съдба, по начало са амнистирани. „ Господарите “ имат опция да се извисят над дребнотемието – и таман в този момент, след позорът, който им спретна онази хамсийка, е време да го създадат. Ще имат неприятности – същински, само че ще усетят и тяхната наслада. Сега дребнотемието минава за Голямата Правда, а пък Големите Провали се подминават - и по този начин настава Ерата на Хамсиите, в която единствено идиотите си мислят, че сме цъфнали и вързали.

Един завод за скунксове непрекъснато би трябвало да работи, в случай че някой се зарови в Големите неразбории. Слагайте тигана за Едрите Риби/проблеми.

Нова телевизия се дистанцирала от хамсийката – в този момент остава да се дистанцира - и останалите малките екрани също, и от тлъстите филии, които Властта подмята под формата на публични поръчки и други вкусотии. Обществените поръчки се оказаха същинска отрова за медиите. Те им прекършиха вратовете, лишиха ги от инстинктите им. Оставиха ги на разпоредбите на Яслата на Властта.

Хамсийка, хамсийка – обаче и тя се оказа подобаваща за прикриване на надалеч по-позорни неща. Вижте, да вземем за пример, каква лавина се отприщи от розови очерци за Дянков и Трайков.

Но нищо не се написа към този момент за далаверата, поради която ги пратиха на съд. Само около продажбата на ЕВН 10 скункса могат да бъдат дадени на участниците в тази спекулация.

Медиите обаче основават фикции, които би трябвало да минават за действителности - и таман заради това ахмакщината на някоя хамсийка прави такова усещане, то нарушава хармонията на комфортното дребнотемие.

Който има надзор върху Яслата, той е непогрешим като Господ. Затова първенците ни са задачите лепкави от шербета, с който ги поливат медиите – в много случаи напряко несправедливо. Някои се затюхкаха, че шашмата на „ Господарите “ ще подрони доверието въобще в медиите. Напразно се тюхкат, тъй като това доверие от дълго време се е сринало.

От години Брадъризацията разсипа методично всичко – и най-много респекта, който публиката имаше към малките екрани. Но отвън ниския усет и печалбарството, които я провокираха, и огромният боязън от Боговете от Шербет има своята немалка роля. И така, малките екрани постепенно потъват като рибарска гемия, чиито трюмове са цялостни с развалена риба - шоупрограмите, правени под индиго, по този начин писах преди време.

Сега да допълня: потъват и поради изкушенията на Яслата.

*** * На www.kevorkkevorkian.com може да намерите: Публикации, Книги, Списания, Галерия, Всяка Неделя, Нови свидетелства, Интимно от профила.

*** УТОЧНЕНИЕ Уважаеми другари, ТОВА е моята страница – всички други страници, блогове и прочие във ФБ, които употребяват името ми и мои снимки, нямат нищо общо с мен.

Коментарът е оповестен в персоналния фейсбук на Кеворк Кеворкян
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР