Шарлот Бронте е родена на 21 април 1816 г. в

...
Шарлот Бронте е родена на 21 април 1816 г. в
Коментари Харесай

Родена е Шарлот Бронте

Шарлот Бронте е родена на 21 април 1816 година в Торнтън, западно от Брадфорд в Йоркшър, Англия. Тя е третото от шестте деца на Мария и Патрик Бронте, който е ирландски свещеник. През 1820 година фамилията се мести в Хауърт, Северна Англия, където бащата става англикански духовник. Майката Мария умира от рак на 15 септември 1821 година, оставяйки пет дъщери – Мария, Елизабет, Шарлот, Емили и Ан, и един наследник – Брануел. Грижите за децата са поверени на нейната сестра Елизабет Брануел.
През август 1824 година бащата Патрик Бронте изпраща Шарлот, Емили, Мария и Елизабет в девическо учебно заведение в Кован Бридж в Ланкашир. По-късно Шарлот споделя, че това учебно заведение е нанесло големи вреди върху нейното психическо и физическо здраве. Две от сестрите умират от туберкулоза в учебното заведение през юни 1825 година Това са Мария (родена 1814 г.) и Елизабет (родена 1815 г.) След гибелта на двете най-големи сестри, бащата отстранява Шарлот и Емили от учебното заведение. В творбата си „ Джейн Еър “ Шарлот употребява посещаваното от нея учебно заведение като първообраз за учебното заведение, разказано в книгата.
Първото произведение на Шарлот – „ Професорът “ – не си намира издател, макар че получава въодушевяващ отговор от издателство, което демонстрира интерес към нейната по-нататъшна работа. По това време издаделите считали, че Шарлот е в действителност Карър Бел. След неиздадения ръкопис, Шарлот изпратила приключеното си издание на „ Джейн Еър “, което било оповестено шест седмици по-късно с автентично заглавие „ Jane Eyre: An Autobiography “.
Преди публикуването на „ Вийет “ Шарлот получава предложение за брак на Артър Бел Никълс, асистент на татко ѝ, който е влюбен в нея отдавна. Първоначално тя отклонява предлагането. Баща ѝ също не е склонен с този съюз, поради неприятното финансово състояние на претендента. Елизабет Гаскел има вяра, че този брак би обезпечил „ чисти и избрани отговорности “, които са потребни за една жена. Тя поучава Шарлот да намерения върху изгодите от този съюз и се пробва да употребява връзките си, с цел да управлява подобрението на финансовото положение на Никълс. Междувременно Шарлот стартира да изпитва привличане към Никълс и през януари 1854 година приема неговото предложение за брак. Получават благословията на нейния татко и подписват брак през юни същата година, като прекарват медения си месец в Ирландия.
Смърт
Шарлот забременява скоро след сватбата си, само че нейното здраве бързо се утежнява. Тя стартира да страда от непрекъснато гадене, съпроводено с непрекъсната изнемощялост. Шарлот умира, дружно с нероденото си дете, на 31 март 1855 година, на 38 години. Като причина за нейната гибел е посочена туберкулозата, само че доста от нейните биографи допускат, че тя е умряла от дехидратация и недохранване заради повръщането. Те също свидетелстват, че тя може да е страдала от тифус, с който се е заразила от жена от нейното домакинство, умряла малко преди нея. Шарлот е заровена в фамилния имот към църквата в родния ѝ град Хауърт. През 1943 година психоаналитикът Кете Фридландер проучва живота на Бронте в публикацията си „ Шарлот Бронте: Изследване на един мазохистичен темперамент “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР