Шарл Перо е френски писател и фолклорист, автор на голям

...
Шарл Перо е френски писател и фолклорист, автор на голям
Коментари Харесай

Роден е Шарл Перо

Шарл Перо е френски публицист и фолклорист, създател на огромен брой детски приказки, измежду които Спящата хубавица, Синята брада, Котаракът в чизми, Пепеляшка, Малечко Палечко, Червената шапчица, Магарешката кожа и други. Проучил и преработил в наличен за деца тип редица устни национални приказки, Перо взема решение да ги събере в книга, от името на сина си Пиер Дарманкур, и я посвещава на персона от френския кралски двор. Книгата е оповестена за пръв път през 1697 година под заглавие „ Приказки за моята майка “ или „ Истории и приказки от остарялото време с морални директиви “ и в нея в началото влизат осем приказки, измежду които „ Червената шапчица “, ”Котаракът в чизми “, ”Палечко “ и ”Пепеляшка “. В идващите издания Перо прибавя още две приказки и една повест. Всичките му приказки приключват с нравоучителни стихове.
Шарл Перо е роден в буржоазно чиновническо семейство. Получава юридическо обучение и постъпва на кралска работа. Неговият брат, Клод Перо, е прочут за времето си проектант. С литература Шарл Перо стартира да се занимава едвам от 1683 година, когато е 55-годишен. През 1671 година е определен за член на френската академия на науките.
През 1687 година чете полемичната поема ”Векът на Людовик Велики “ и посредством нея приканва писателите да отразяват в творбите си актуалния живот и нрави, да черпят сюжет и облици от националното творчество и обкръжаващата реалност. Според Перо фолклорът с живия си и експресивен език, тъничък комизъм, богато идейно наличие, може да се употребява като източник за основаване на самобитна модерна литература. Чрез личното си творчество Шарл Перо способства за приближаването на литературата към реалистичното изображение на действителността и форсира основаването на литературата на Просвещението. Той е един от най-пламенните съперници на класицизма и със своите естетически възгледи става притежател на рационализма, на напредъка.
В устното национално творчество Шарл Перо открива разнородни сюжети и облици за основаване на нови художествени творби.
Приказките на Шарл Перо освен нарушават традициите на класицизма, сковаващи развиването на литературата, само че и подлагат на критика от позицията на буржоазията аристократичните предубеждения. Играят възпитателна роля с нравствените хрумвания, вложени в тях, с простора на въображението; приказките оказват въздействие върху развиването на европейската литература.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР