Шарките са наболяла тема, по която много се говори напоследък.

...
Шарките са наболяла тема, по която много се говори напоследък.
Коментари Харесай

Шарката при децата – какво трябва да знаем?


Шарките са наболяла тематика, по която доста се приказва в последно време. Вижте кои са типовете шарка, по какъв начин да реагираме, към кого да се обърнем и въобще всичко, което би трябвало да знаем, с цел да запазим успокоение и да действаме съответно при такава обстановка.

Варицела

Една от най-често срещаните шарки, за която се приказва, че през 2020 година ще бъде въведена и ваксина. Не е толкоз страшна, изключително, в случай че сте я карали като дете – минава елементарно и без затруднения. Има два метода да разберете дали сте я карали – в случай че погледнете картона си или в случай че си пуснете проучване с антитела. Ако не сте я карали, само че пък предвиждате да имате бебе, по-добре се ваксинирайте, тъй като възрастен човек да кара шарка е извънредно тежко положение. Тя е въздушно-капкова и високо заразна, даже и в инкубационен интервал. Обривите са доста характерни, надуват се мехурчета, които се пълнят с вода. 21 дни е инкубационният интервал.

Скарлатина

Сама по себе си не е шарка. Тя е мощно инфектиране на гърлото, протичаща с обривен синдром, който може да се появи, може и да не се. Възможно е даже да имате единствено една пъпка и отново да имате скарлатина. Ако се притеснявате за скарлатина – заведете детето в инфекциозна болница.

Херпес зостер

Заболяване, което може да се прояви от същия вирус, от който се предизвиква и шарката, само че единствено в случай че лицето е минало шарка преди този момент. Върви по ходовете на нервите – доста е мъчително първоначално. Зачервява се, появяват се мехурчета. Той може да се добие посредством досег, не е наложително по въздушно-капков път.

Морбили

Независимо дали сте ваксинирали детето си с имунизацията, която е за трите болести (морбили, паротит, рубеола). Има законови разпореждания, имунизационен календар и всеки самичък би трябвало да вземе решение за себе си. Има „ враждуващи лагери “, които употребяват нападки един към различен, от които да се абстрахирате. Всеки родител би трябвало самичък да вземе решение и да си носи следствията от него.

Превенция

Не се срещайте с заболели, за които знаете, че сега карат шарка, изключително в пролетния интервал. Редовно проветрявайте пространствата у вас. Научете детето да си мие ръцете постоянно.

Какво да вършим при шарка

Обикновено те протичат с висока температура, която плаши родителите. Винаги предупреждавайте в детската градина и спазвайте карантината. Говорете с педиатър дали да давате понижаващи температурата препарати. Ако имате подозрение, че детето е с шарка, не го водете в поликлиниката при персоналния доктор, където то може да болести всички на опашката. Обадете се на педиатър и го извикайте на домашно посещаване или изчакайте 3 дни да се развие обривът, в случай че би трябвало – снимайте го. Можете да ваксинирате в хода на епидемията, слагането на ваксина няма да усложни обстановката, в случай че детето към този момент се е заразило или е в инкубационния интервал.

Какво да запомним

Не изпадаме в суматоха и не стряскаме детето. Комуникираме с педиатъра и го държим в течение и си съблюдаваме карантината от 10 дни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР