Шансовете за успех през януари и декември са по-големиВластта на

...
Шансовете за успех през януари и декември са по-големиВластта на
Коментари Харесай

Слабият сезон е най-подходящ за смяна на работата

Шансовете за триумф през януари и декември са по-големи

Властта на пазара на труда от ден на ден отива при претендентите за работа, а не при работодателите
(снимка: CC0 Public Domain)

Смяната на работното място е една от задачите, които мнозина си слагат на прага на Новата година. Има ли време, когато е най-подходящо да се предприеме тази сериозна стъпка? Ето какво поучават експертите.. .

„ Най-доброто време за търсене на нова работа е слабият сезон, а точно август и декември. Това са месеците, в които работните процеси в фирмите не стопират, само че за сметка на това кандидатстващите са доста малко. По-малката конкуренция усилва възможностите за триумф на дейните претенденти ”, разяснява Александра Георгевич, управител отдел „ Подбор на личен състав ” в Adecco България.
още по тематиката
Оказва се, обаче, че тъкмо това са месеците, в които чиновниците имат податливост да се задържат при актуалните си работодатели. Причините са няколко – идни празници или планувани годишни отпуски, само че също по този начин и привършване на финансовата година (между декември и март), когато се изплащат годишните бонуси.

„ В момента имаме неравноправен пазар, в който властта от ден на ден отива при претендентите за работа, а не при работодателите. Това значи, че има повече свободни позиции в сравнение с претенденти, по тази причина те стават по-придирчиви, а по този начин „ войната за гении ” става „ война за всеки, който има пулс ”, уточни Ирина Йончева, HR управител в Adecco България.

Най-трудните за намиране на нови хора позиции постоянно са тези, за които няма интензивно кандидатстващи или са в професионални области с извънредно ниско равнище на безработица. Такива са експертите, които се занимават с финанси, осведомителни технологии, човешки запаси, търговия, хотелиерство. Често чиновниците в тези области са с интервал на предупреждение от 2-3 месеца, което в допълнение удължава интервала за намиране най-точния претендент.

„ Вземането на решение за промяна на работното място е сложна оценка на доста фактори. Освен заплатата и финансовите
бонуси, претендентите се интересуват от опциите за кариерно развиване и от вариантите за закупуване на дялове от компанията. Същата мощ при взимане на решение имат и нефинансовите облаги, които способстват за салдото работа-личен живот като местоположението на офиса, опцията за работа от у дома, гъвкавото работно време, спомагателните дни отпуск ”, описа Александра Георгевич.

„ Интересното е, че това, което кара хората да одобряват дадена работа, може да не е повода, която ще ги накара да се задържат след първичния интервал на акомодация. Тук въздействат други фактори, които стават известни по време на работния развой: нарушаване на трудовия или психологическия контракт, (липса на) поддръжка в обществената среда и атмосфера в екипа, отношение или жанр на ръководство на директния управител, равнища на стрес, рестриктивни вътрешни политики и така нататък ”, добави Ирина Йончева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР