Шансовете за сформиране на правителство, по начина, по който се

...
Шансовете за сформиране на правителство, по начина, по който се
Коментари Харесай

Руслан Стефанов: Повече от очевидно е, че демокрацията ерозира в България

Шансовете за съставяне на държавно управление, по метода, по който се развиват сега нещата в българския парламент, са ниски. А въпреки това потребността да се прояви необятна политическа отговорност е много сериозна, поради позицията, в която е България във връзка с общото си геополитическо положение. Това сподели Руслан Стефанов, програмен шеф, Център за проучване на демокрацията, в Bloomberg TV Bulgaria.

Начинът, по който ни се обърна тил за Шенген, бе индикативен за това " до къде сме го докарали " във връзка с Европейския съюз, а от това " зависи стопанската система ни, бъдещото ни развиване и капацитета ни ". " От тази позиция това са извънредно тревожни обстоятелства, които би трябвало да бъдат разчетени като нужда от сформирането на болшинства с ясни визионерски политики ".

Такова болшинство не е невероятно. Диалозите и предложенията за кабинети са " естествена демократична процедура, която би трябвало да докара до образуване на кабинет в този или различен парламент ", сподели Стефанов. " Това е нещо позитивно, тъй като подобен е методът, по който действа една народна власт ".

" Това, което липсва, е непрестанно и ясно говорене за политики, както и за принадлежността към огромното евро-атлантическо семейство. Какво България би направила, с цел да покаже своята принадлежност и какви са съответните политики за привличане на вложения, да вземем за пример. В последните 10 години имаме доста по-ниски вложения, в сравнение с тези на Румъния ".

Не би трябвало да дебатираме Шенген и то 11 години, откакто сме покрили техническите критерии, нито участието в еврозоната, откакто този въпрос е трябвало да бъде завършен още през 2008 година, акцентира събеседникът. По думите му това са фундаменти, които от дълго време не би трябвало да стоят на дневен ред.

През 2023 година може да бъдем признати в Шенген, " стига България да предприеме съответните стъпки ", безапелационен бе Стефанов и добави, че те са пределно ясни и изцяло осъществими.

За пречките пред приемането ни в еврозоната Руслан Стефанов съобщи, че Българска народна банка би трябвало да поеме своята лидерска роля и да уточни техническите стъпки, които би трябвало да се подхващат, като няма спънка Народното събрание да одобри законите, които са нужни, вместо да се показва " политическата неустойчивост " като спънка.

" Ако всеки чака някой някъде да се провежда и групира, не знам до къде ще я докараме. Ясно е, че политическата неустойчивост не може да бъде проблем при всяко едно решение на всички места в страната. Ние си имаме държавно управление, определено по парламентарен метод, имаме и парламент, определен безусловно законно и те могат да си свършат работата, която другите институции изискват ".

" От позиция на антикорупцията, ние сме пробвали всички модели и сме потвърдили, че всички могат да не работят ", съобщи Стефанов. " Дали ще премахнете института на служебното държавно управление и ще го заместите с нещо друго, надали това е основният детайл, който по някакъв метод ще промени нещата ".

Основният проблем на нашата Конституция е положението на неотчетност и неналичието на баланс във връзка с властта на основния прокурор, изясни гостът. " Това е основният детайл, за който би трябвало да се мисли. Всички останали детайли са функционирали в едни случаи по-добре, в други случаи по-зле ".

" Повече от явно е, че демокрацията ерозира в България и това се вижда по повърхностните детайли като присъединяване в изборите, доверие в политическите партии и институциите. Хубавото на демокрацията е, че посредством политическа конкуренция се опитваме да възвръщаме част от това доверие, а и че България е част от един по-широк съюз, от където има и напън извън. Включително би трябвало да се види и нещо позитивно в това, което вършат Нидерландия и Австрия. Това е нещо като зов, вик за пробуждане, че има нещо неправилно, което би трябвало да се промени ".

Големият въпрос е дали има кой да се разсъни и дали има потенциал да се създадат измененията, добави събеседникът. " Вярвам, че ще се появи онази структура, в която задоволително политически партии ще повярват, а другите няма да вървят към краен протест на такова държавно управление ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР