Шансовете за съставяне на правителство в 48-ото Народно събрание драстично

...
Шансовете за съставяне на правителство в 48-ото Народно събрание драстично
Коментари Харесай

Защо третият мандат е почти невъзможен


Шансовете за сформиране на държавно управление в 48-ото Народно заседание фрапантно понижиха. Веселин Стойнев изяснява за какво третият мандат към този момент е съвсем неосъществим.

Депутати в 48-ото Народно събрание

Шансовете за сформиране на държавно управление в 48-ото Народно заседание фрапантно понижиха. Дори президентът огласи тази вероятност. Ако трите мандата за кабинет се провалят, изборите ще са през март 2022, сподели той., откакто Народното събрание пилее време с промени в изборното законодателство, вместо да се занимава с бюджета за 2023 година и с значими закони, касаещи еврофинансирането и проблемите на хората. А и с усърдието си за промени в Изборния кодекс, и демонстрират интерес не за ръководство, а за избори.

Не е ясно дали твърдата игра на оформилата се " хартиена коалиция "  в среднощното маратонско съвещание на правната комисия бе преиграване на лидерката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова и ръководителя на комисията Радослав Чолаков, или умишлена проява, че е готово управническо болшинство. Отпорът на " "  и " "  обаче също бе задоволително корав, включващ и митинг пред Народното събрание, тъй че офанзивата към този момент е без победа. в сходни обстановки и търсенето на усмиряване на топката посредством самодейността за краткотрайна парламентарна комисия за Изборния кодекс от страна на Демократична България и Политическа партия евентуално ще парират крайностите, само че няма да върнат в изходна позиция жаждата за смяна на изборните правила.
Редакцията предлага
Българска социалистическа партия в ролята на Има Такъв Народ

Позиционирането на парламентарните партии към Изборния кодекс докара до обстановка, сходна на тази от края на предходния парламент. Българска социалистическа партия изигра ролята на Има Такъв Народ, като мина в другия лагер. Корнелия Нинова няма по какъв начин да изясни за какво се е обърнала на 180 градуса за машинното гласоподаване, само че за нея е преференциално да е на власт преди партийния конгрес през февруари. Влизането на Българска социалистическа партия в коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче ще помрачи още повече имиджа на Столетницата и ще разшири опозицията против лидерката, която е сложила цялата партия в залог на личния си пост. И я тласка към следващо електорално намаляване.

За Нинова е по-безопасно да отиде на избори през март и по този начин най-малко да прескочи конгреса - никой не сменя управлението на старта на предизборната акция. Изглежда демаршът ѝ за връщането на хартиения избор е опит сама и с самоувереност да напусне досегашните си съдружници, за които така и така е към този момент нежелана - от Демократична България поради оръжието за Украйна и Ф-16, от Политическа партия - тъй като от ден на ден завземат " непокътнатата "  за социалистите обществена тема.

ГЕРБ настава същата мотика

ГЕРБ настъпи същата мотика от лятото, когато смъкна кабинета " Петков "  и обезпечи оптималната готовност на гласоподавателите на Политическа партия и Демократична България, като дефинитивно ги обвърза компактно, макар задълбочаващите се разлики сред тях. Вместо както тогава, по този начин и в този момент да разчита на ерозията на Политическа партия като една неопитна и още неструктурирана групировка, партията на  Борисов сама подвига кондицията ѝ. Още повече, че на Кирил Петков и Асен Василев очевидно доста им се върви на избори, другояче щяха да покажат най-малко малко ищах за втория мандат, огласявайки формула за власт.  

Политическото разделяне, издълбано до дъно от " хартиената коалиция ", прави към този момент съвсем неосъществим и третия мандат. Румен Радев надали за четвърти път ще го връчи на Българска социалистическа партия, а и тя към този момент не го желае, тъй като няма кой да я поддържа. Затова Нинова побърза авансово да оправдае " загубата ", като разкритикува президента, че е против партиите незабавно след конфронтационната му среща с Демократична България.

Демократична България не може да осъществя трети мандат, без " хартиената коалиция "  да направи съществени отстъпки по основни въпроси като правосъдната промяна и позиционирането против Русия. Дори това да е държавно управление, в което ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не вземат участие, ще е нужно да сложат подписи под съглашение за парламентарна поддръжка, включващо избрани политики, равносилни на " рязане на опашки ".

Стефан Янев като протеже на президента, някогашен негов повторен длъжностен министър председател, също е съвсем неосъществим призьор на третия мандат - ще  затвърди задълбочаващото се чувство за еднолична власт на Радев. А и нито Янев (ако остане депутат), нито пък някой в групата му (ако отново стане премиер) има обикновен опит да удържа парламентарна поддръжка от толкоз разнолики партии, даже да са единствено в евроатлантически формат.

Движение за права и свободи, която преди 30 години бе злополучен мандатоносител на кабинет " Беров ", още преди да вземе третия мандат би се препънала в прозвището " Беров-2 ".

Ще можем ли да стартираме " на чисто "?

Остава борбата за изборните правила - ДБ и Политическа партия да се борят да спасят  Изборния кодекс от тотално изтърбушване, а от " хартиената коалиция "  да поотстъпят " в името на диалогичността ". И при " мазния протокол ", който се задава на идващия избор, дружно с хазартното очакване за решително  друга разстановка на парламентарните сили, да се сформира ръководство " на чисто ", без тежките котви от 48-ия парламент.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР