Шансовете на Турция да придобие изтребители F-16 от САЩ се

...
Шансовете на Турция да придобие изтребители F-16 от САЩ се
Коментари Харесай

Ердоган: Анкара ще надигне глас за Кипър

Шансовете на Турция да придобие изтребители F-16 от Съединени американски щати се усилиха от отдръпването на сенатор Боб Менендес като ръководител на комисията по външни връзки на Сената, сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган в мнения, оповестява електронното издание на в..

Менендес, старши сенатор от Демократическата партия за Ню Джърси, беше очевиден съперник на това Турция да получи самолети, с цел да обнови своя унищожителен флот. Той се отдръпна от авторитетната роля предходната седмица след федерални обвинявания, че е взел пари и злато в противозаконна замяна за подкрепяне на египетското държавно управление и бизнес сътрудници в Ню Джърси.

„ Един от най-важните ни проблеми във връзка с F-16 бяха дейностите на американския сенатор Боб Менендес против нашата страна “, сподели Ердоган пред публицисти.

„ Излизането на Менендес ни дава преимущество, само че казусът с F-16 не е проблем, който зависи единствено от Менендес “, добави Ердоган.

Анкара се пробва да купи 40 нови F-16, както и комплекти за надграждане на съществуващия си флот. Искането беше подкрепено от Белия дом, само че срещна опозиция в Конгреса, където Менендес изрази угриженост по отношение на положението на човешките права в Турция, както и упрекна Анкара за нестабилни връзки със прилежаща Гърция.

Позовавайки се на диалозите сред държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и турския външен министър Хакан Фидан през последните дни, Ердоган сподели: „ Би било потребно да превърнем тази обстановка във опция и да се срещнем с Блинкен още веднъж.

„ По този метод може да имаме опция да ускорим процеса във връзка с F-16. Не единствено във връзка с F-16, само че и по всички други въпроси, Менендес и тези с неговото мислене правят обструктивни действия против нас. “

Ердоган също по този начин намерено свърза кандидатурата на Турция за F-16 с кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, която се чака да бъде разисквана от турския парламент след завръщането му от лятната почивка на 1 октомври.

Той сподели, че Блинкен и Фидан са разискали кандидатурата на Швеция за НАТО, добавяйки: „ Надявам се, че в случай че останат правилни на обещанието си, нашият парламент също ще остане правилен на обещанието си “.

Стокхолм кандидатства за участие в НАТО дружно с Финландия след нахлуването на Русия в Украйна предходната година. Само Турция и Унгария към момента не са утвърдили молбата му. Нито Вашингтон, нито Анкара са признали намерено връзка сред предлагането на Швеция за договорката за F-16, само че това е необятно прието импровизирано.

В просторен брифинг Ердоган също повдигна вероятността за посещаване в Турция на израелския министър председател Бенямин Нетаняху през октомври или ноември.

Двамата водачи се срещнаха за първи път в Ню Йорк предходната седмица, до момента в който участваха на Общото заседание на Организация на обединените нации. Израел е една от редицата районни сили, с които Анкара закърпва връзките си през последните години след повече от десетилетие на неприязън.

Турският президент се спря и на въпроса за Кипър, разграничен сред етнически турски и гръцки общности в продължение на 49 години.

„ Ще надигнем още повече гласовете си за „ Турската република Северен Кипър “да бъде приета от други страни “, сподели Ердоган.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР